fbpx

Menstruációs fájdalom: meddig normális és mikortól kell foglalkozni vele?

Annak ellenére, hogy ma már nagyon sok mindenről nyíltan beszélünk, ami korábban tabu volt, a menstruáció még mindig nem tartozik azok közé a témák közé, amiről könnyedén csevegünk. Ez az oka annak, hogy a legtöbb nő nem tudja mihez hasonlítani a menstruációját, nincs viszonyítási alapja, ezért nem is igazán tudja, hogy mi számít normálisnak és mi nem. Az egyik ilyen kritikus pont a menstruációs fájdalom, amivel kapcsolatban mindig azt hallgatjuk, hogy ez normális, ezt ki kell bírni. Na de meddig? Tényleg normális lenne minden egyes hónapban napokon át fájdalomcsillapítón élni, és emellett is szenvedni?

Tény: a mestruációs fájdalom létezik

Le kell szögeznünk, hogy a menstruációs fájdalom nem egy mítosz, még csak nem is kibúvó a nőknek a mindennapi teendőik alól, hanem valóban létezik. Aki nem tapasztalta, az szerencsés, de a többség sajnos nem ebbe a csoportba tartozik.

A fájdalom mértéke azonban eltérő, és egyáltalán nem mindegy milyen súlyos, ahogy az sem, hogy mikor alakult ki.

  1. Elsődleges menstruációs fájdalomról beszélünk, amikor az első menstruáció jelentkezését követően rövid időn belül kialakul, a minden egyes hónapban a nehéz napok alatt jelentkező hasfeszülés, hasgörcs, derékfájás. Ezt a prosztaglandin nevű hormon okozza, ami a simaizom összehúzódásáért felel, és segíti a méhet abban, hogy kiürítse a vért. Ha túl sok prosztaglandin halmozódik fel a simaizomban, akkor a fájdalom mértéke is nagyobb.

    Túlzott mértékű elsődleges fájdalomnak oka lehet például a méh fejletlensége, a mozgáshiány, valamint lelki tényezők is. Pszichés okok között szerepelhet például családi minta, mikor a család nőtagjai rendszerint nehezen élik meg a menstruációjukat. Szerepet játszhat az alacsony fájdalomküszöb, a fájdalomtól való félelem, menopauza előtti kapuzárási pánik stb.
  2. A másodlagos menstruációs fájdalom azt jelenti, hogy korábban nem voltak kifejezetten nagyon kellemetlenek a menstruációk, egy idő után azonban elkezdett jelentkezni ez a panasz, esetleg egyre súlyosabbá is vált, így egyre nehezebben viseled a nehéz napokat.

Ilyen esetben felmerül a gyanú, hogy valamilyen probléma áll a háttérben, mint például az endometriózis, esetleg kismedencei gyulladás, mióma, de császármetszésen vagy egyébb méhet érintő műtéten átesett nőknél az is előfordulhat, hogy összenövések állnak a fokozott fájdalom mögött.

A menstruációs fájdalom szintjei

A menstruációs fájdalomnak természetesen vannak fokozatai, és ez nagyon fontos, ugyanis a fájdalom szintje árulkodhat arról, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, vagy pedig egy komolyabb betegség állhat a háttérben.

  • Az enyhe menstruációs tünetek enyhe hasi görcsöket és pici derékfájást jelentenek, amik néhány órán át tartanak.
  • A középsúlyos tüneteknél ezek egy picit erősebbek, illetve akár egy-két napig is kínozzák a az érintett nőket.
  • A súlyos menstruációs fájdalmak pedig órákkal megelőzhetik a menzeszt, napokig eltartanak, és nagyon erős görcsöket okoznak, olykor még fájdalomcsillapító használata mellett is. A súlyos menstruációs tüneteknél fejfájás, hányinger, hányás, szélsőséges esetben akár ájulás is előfordulhat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Adja magát a kérdés, hogy mikor kell orvoshoz fordulni a menstruációs fájdalommal.

Általában véve az enyhe tünetek nem szoktak semmilyen rendellenességre utalni, ez az, amire azt mondhatjuk, hogy normális. Ha a fájdalom elviselhető szinten marad, akkor még akár a középsúlyos tünetek is lehetnek normálisak. Ha azonban a görcsök nagyon erősek, annyira, hogy megnehezítik a mindennapokat, kísérik olyan tünetek, mint a fejfájás, a hányinger, hányás, esetleg el is ájulsz, és ezek a tünetek is hosszan veled maradnak, akkor már érdemes lehet arra gyanakodni, hogy valami nem stimmel.

Ha eddig nem volt különösebben fájdalmas élmény számodra a menstruáció, esetleg alig vetted észre, hogy egyáltalán megjött, de ez megváltozott az utóbbi időben, egyre fájdalmasabb menzeszeket vagy kénytelen elszenvedni, akkor is indokolt lehet egy orvosi kivizsgálás. Lehet ugyanis, hogy kialakult valami olyan betegség vagy állapot, ami ezt okozza. Ez lehet egy méhpolip, lehet egy mióma, lehet összenövés. Nem biztos, hogy olyasmi, amit kezelni kell (összenövést például csak nagyon indokolt esetben szoktunk, ugyanis újabb műtéttel, így potenciálisan újabb összenövésekkel járhat), de mindenképpen fontos, hogy orvos lásson!

Mit lehet kezdeni a menstruációs fájdalommal?

Első körben jöjjenek a házi praktikák, a szokásokon való változtatás:

Kicsit fogd vissza az aktivitást, ha rendszeresen edzel, hagyd ki azokat a gyakorlatokat, amik nem esnek jól, vegyél vissza a lendületből, sőt, akkor sem dől össze a világ, ha kimarad egy-két nap. Segíthet, ha megtámasztod a derekadat ülés közben, valamint a meleg borogatás is jóleshet a hasadra.

Ha a fájdalom ezek hatására nem múlik, akkor elsődlegesen görcsoldót érdemes megpróbálni bevenni rá. Enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén akár ez is elég lehet ahhoz, hogy vissza tudj térni a mindennapi teendőidhez, ne érezd magad akadályoztatva a menzeszed miatt.

Amennyiben a görcsoldó kevésnek bizonyul, a szokásos, jól bevált fájdalomcsillapítóddal is megpróbálkozhatsz.

Ha azonban még fájdalomcsillapító mellett is szenvedsz, az az a pillanat, amikor mert tényleg érdemes kivizsgálásra menni, ugyanis nem normális állapot, hogy a menstruáció annyira megnehezítse a mindennapjaidat, hogy még gyógyszerrel sem bírod elviselni.

Vannak különböző jógagyakorlatok, amik szintén segíthetnek a görcsök oldásában. Ezek lényege, hogy lazítják a medence környéki izmokat, ezzel oldják a görcsöket. A neten nagyon sok ilyen gyakorlatot találhatsz, próbáld ki őket nyugodtan, de csak azokat végezd, amik kényelmesek, jólesnek!

Összegzés: a menstruációs fájdalom normális, de nem mindig!

Összességében tehát a menstruációs fájdalom normális, de ez nem jelenti azt, hogy bármekkora fájdalmat szó nélkül el kell tűrnöd. A túlságosan fájdalmas menzesz számos esetben jelezheti azt, hogy valami nincs rendben odabent.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha:

  • a menzeszed annyira fáj, hogy a mindennapi teendőidben is akadályoz;
  • fájdalomcsillapító bevétele mellett sem tudod megszokott módon élni az életedet;
  • ha eddig nem volt fájdalmas a menstruációd, de ez az utóbbi időben megváltozott.

Ha az orvos nem is talál semmilyen rendellenességet, valószínűleg tud abban segíteni, hogy elviselhetőbbé tegye számodra a nehéz napokat, így mindenképpen érdemes felkeresni.

Budaörs
Corvin Pasarét