fbpx

Vér a vizeletben! Vajon mekkora a baj?

Vannak dolgok, amiket az ember soha nem szeretne látni életében. A véres vizelet egészen biztosan egy ezek közül, pláne, ha a saját vizeletünkről van szó. Nagyon ijesztő tud lenni, amikor egy pisilés után a szokásos sárga helyett valami pirosast látunk a vécében, nem feltétlenül kell azonban mindenképpen valami súlyos dologra gondolni, enyhébb, könnyen gyógyuló oka is lehet. De mindenképpen érdemes odafigyelni, és szükség esetén orvoshoz fordulni.

Milyen a véres vizelet?

A véres vizelet nem úgy kell elképzelni, hogy töményen piros vért ürít az ember, ha mégis, akkor irtó nagy baj van, és azonnal orvoshoz kell fordulni!

Amennyiben a helyzet nem ennyire extrém, akkor a véres vizelet úgy néz ki, hogy kis pirosas, narancssárgás elszíneződést látunk a vizeletben, esetleg egy-két picike alvadt vér darabkát. Persze ez is bőven elég ahhoz, hogy halálra rémülj, és nem is szabad félvállról venni ezt a problémát, de nem is kell rögtön bepánikolni, mert a legtöbb esetben nem valami súlyos betegség áll a háttérben. Ettől függetlenül azért még szükséges lehet meglátogatni az orvost.

A véres vizelet leggyakoribb oka: húgyúti fertőzés

A véres vizelet leggyakoribb oka a húgyúti fertőzés, köznyelvi nevén „felfázás”, amiről egyébként írtunk és beszéltünk részletesen itt, de azért szedjük össze a lényeget!

A húgyúti fertőzés többnyire nem súlyos, de borzalmasan kínzó tünetekkel járó probléma. Ilyenkor van ugyanis hólyaghurutod, orvosi nevén cystitised, amikor ülsz a vécén, pisilsz, és olyan, mintha nem akarna múlni az inger. Közben csíp, ég a húgycső és környéke, fáj a hólyag, görcsöl az alhas, és valahogy ettől az érzéstől sem lehet megszabadulni. Ha sikerül is felállni a vécéről, biztos, hogy perceken belül mész vissza.

Ilyenkor nem ritka, hogy véres vizelet távozik, és minél súlyosabb a fertőzés, annál inkább látványos a vér. Teljesen érthető, hogy ilyenkor megijed az ember, és azonnal rohanna orvoshoz – na de melyikhez? A nők közül sokan a nőgyógyászra gondolnak, de ez inkább urológiai terület. Első körben azonban a háziorvost érdemes meglátogatni, ugyanis ő is megoldhatja a problémát némi antibiotikummal. Ha meg mégsem, még mindig elküldhet urológushoz.

Mi más lehet még az ok?

Sajnos nem mindig ússza meg az ember ennyivel – nem mintha egy hólyaghurut sétagalopp lenne. Vannak azonban nagyobb problémák is, amik véres vizelettel járhatnak.

Okozhatják a tünetet például:

  1. Húgyúti kövek: a véres vizelet kövek miatt is lehet. Ezek vesekövek, de ahogy a kisebbek áthaladnak a húgycsövön, kisebb sérülések keletkezhetnek, amelyek vérzést eredményezhetnek.
  2. Trauma: a húgyutakat ért fizikai trauma, például ütés vagy sérülés következtében is kialakulhat véres vizelet.
  3. Vesebetegségek: néhány vesebetegség, például a vesezsugor vagy a veseelégtelenség tünete is lehet véres vizelet.
  4. Daganat: sajnos húgyhólyag vagy vesedaganat jelenlétét is jelezheti a vér.

Mikor kell arra gondolni, hogy komolyabb lehet a baj?

Erre főleg akkor kell gondolni, ha a tünetek nagyon súlyosak, az antibiotikum ellenére is fennállnak, és vagy állandóak, vagy rendszeresen visszatérnek. Éles, nagymértékű fájdalom is mindenképpen legyen gyanús, a nagyobb mennyiségű vér szintén intő jel.

Ha olyan, nem feltétlenül húgyúti fertőzésre hajazó tünetek is fellépnek, mint az általános rossz közérzet, a hirtelen fogyás, vissza-visszatérő láz, erős alhasi fájdalmak, csontfájdalom, hányinger, hányás, az szintén arra utal, hogy többről van szó egyszerű hólyaghurutnál.

Kit keressek a problémával?

Ahogy már írtuk, a háziorvos az első állomás, aki továbbküld az urológiára, ha szükségesnek látja. Amennyiben azonban szeretnél biztosra menni, magánúton is fordulhatsz közvetlenül az urológushoz, aki egy komolyabb kivizsgálással fogja felállítani a diagnózist.

Pánikba esni tehát nem kell, de a hosszabb ideig fennálló, más tünetekkel is járó, vagy makacsul visszatérő véres vizelettel orvoshoz kell fordulni!