fbpx

Felfáztam – vagy mégsem? Mi okozza a kínzó pisilési ingert és fájdalmat? (VIDEO)

Szinte egy nőnek sem ismeretlen a probléma: érzi, hogy pisilnie kell, el is megy vécére, csak aztán amikor állna fel, valahogy nem múlik az érzés. Maga a vizelés is ég, csíp, de a legrosszabb, hogy olyan, mintha sosem ürülne ki a hólyag, folyamatos az inger, az alhasi diszkomfort, fájdalom. A vécé tartalmára pillantva olykor véres vizelet látványával is találkozhatunk. Ez bizony a hólyaghurut, felfázás, cystitis – leginkább ezen a 3 néven ismerjük. De vajon mindig ugyanarról a betegségről van szó? Kihez kell vele fordulni és mit lehet tenni ellene?

Mit is jelent a felfázás, hólyaghurut vagy cystitis?

A három elnevezés ugyanazt a betegséget takarja. Nagyon kellemetlen probléma, aminek a tünetei egészen széles skálán mozoghatnak attól kezdve, hogy gyakori vizelési ingert tapasztalunk, egészen addig, hogy komoly fájdalmak jelentkeznek pisiléskor, vagy akár azon kívül is, és véres vizeletet ürítünk.

A tünetek súlyossága rendszerint összefüggésben van a fertőzés súlyosságával is. Minél jobban megnehezíti a mindennapjainkat a hólyaghurut, annál makacsabb, csúnyább fertőzéssel állunk szemben.

Mit is jelent a felfázás, hólyaghurut vagy cystitis?

Milyen orvoshoz fordulhatunk cystitis esetén?

Ha a problémát felismertük, a következő kérdés, hogy milyen orvoshoz kell fordulni vele.

Nők esetében többnyire adja magát a gondolat, hogy ha a nemi szerveket érintő kellemetlenséget tapasztalnak, akkor a nőgyógyászt kell felkeresni. Sok esetben ez igaz is, cystitisnél azonban a tünetek a húgyutakon jelentkeznek, ezért legtöbbször ez inkább urológiai probléma.

Első körben ugyanakkora a háziorvoshoz célszerű ellátogatni, aki kérhet vizelettenyésztést, illetve a tünetek súlyosságától függően akár antibiotikumot is felírhat. Szakorvosi vizsgálatra akkor lehet szükség, ha a hólyaghurut visszatérőnek vagy krónikusnak bizonyul, azaz vagy nem múlik el teljesen, vagy évente háromnál több alkalommal is jelentkezik. Ekkor feltételezhetjük, hogy valami komolyabb ok húzódik a háttérben, ezért érdemes urológus szakorvoshoz fordulni.

Mi okozza a hólyaghurutot?

Hólyaghurut esetén a kiváltó ok többféle is lehet, maga a betegség azonban szinte mindig ugyanaz: bakteriális fertőzés, mégpedig az esetek mintegy 95%-ában az e-coli baktérium bizonyos típusainak elszaporodása, ami bakteriális gyulladást generál a hólyagban.

Ami az egyes esetekben különböző, az az, hogy az e-coli milyen okból tud annyira elszaporodni, hogy probléma legyen belőle.

Szexuális együttlét

A legtöbb esetben a hölgyek szexuális együttlét után tapasztalják a tüneteket, ami azért van, mert fizikai, valamint immunológiai hatás éri az érintett területet, aminek következtében a baktériumok a számukra ideális környezetben találják magukat, így a számuk megsokszorozódik. A fizikai behatás miatt azok a baktériumok, amik normál esetben is jelen vannak az intim tájékon, könnyebben sodródhatnak fel a hólyagba.

Sokan tapasztalnak emellett új kapcsolat esetén rendszeresen jelentkező hólyaghurutot, ami lehet új immunológiai behatások miatt: az új partner flórája idegen a miénk számára, ettől pedig megborul az egyensúly, a bacik könnyen szaporodnak el.

„Felfázás”

Nagyon sokan felfázásként ismerik a hólyaghurutot, azonban a hideg közvetlenül nem tud ilyen tüneteket okozni. A hideghez az állapotnak annyi köze van, hogy hatására az immunrendszer aktivitása megváltozik oly módon, hogy a fehérvérsejtek kevésbé lesznek aktívak, így a baktériumok könnyen jutnak be a hólyagba és szaporodnak el. A problémát tehát továbbra is a baktériumok okozzák, a hideg csak egy olyan körülményt teremt számukra, ami megfelel az igényeiknek.

Életkor, alapbetegségek, genetika

A kiváltó okok között szerepelhet az idősebb kor, egészen pontosan az időseknél jellemző hormonhiány, valamint anatómiai változások.

Hajlamosító tényezők lehetnek olyan alapbetegségek, mint például a hólyagkő, a vizeletürítési zavarok. Szerepet játszhatnak a visszatérő hólyaghurut kialakulásában genetikai faktorok, valamint bizonyos vércsoportok esetében is gyakrabban fordulhat elő a probléma.

Nemi betegségek

Ritkán, de lehetnek cystitisre utaló tünetei bizonyos nemi betegségeknek is. Ez főleg akkor szokott felmerülni, ha a probléma nagyon makacs, antibiotikumra sem reagál jól. Ilyen esetekben az urológus szokott STD-szűrést kérni, akkor is, ha egyébként nem valószínű, hogy ez áll a háttérben.

Terhesség

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a hormonális változások miatt várandósan is nőhet a hajlam cystitisre, ebben az esetben azonban semmilyen otthoni praktikával, vagy gyógyhatású készítménnyel nem érdemes kísérletezni – minden esetben indokolt felkeresni az orvost!

Mit tehetünk a hólyaghurut ellen?

A hólyaghurut nagyon fájdalmas és kellemetlen probléma tud lenni, ezért érthető, hogy igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megszabaduljunk tőle. Sajnos azonban csodaszer nincs, azaz semmit nem tudunk tenni, ami egyik pillanatról a másikra megszünteti a tüneteket. Olyan praktikák ugyanakkor vannak, amik segítenek azok mérséklésében.

Házi praktikák enyhe tünetek esetében

Ha nincsenek súlyos tünetek, akkor első körben egyértelműen a házi megoldások jönnek szóba. Elsődleges fontosságú a bőséges folyadékfogyasztás, ami kissé talán ellentmondásosnak tűnhet, mivel az ember amúgy is kétpercenként pisilni jár hólyaghurut esetén, azonban a baktériumok kimosása miatt a bő vizeletürítés kifejezetten hasznos.

Vannak vény nélkül kapható szerek, amik a hólyaghurut megelőzésére, illetve kezelésére alkalmazhatók. Ezek közül legismertebb a tőzegáfonya, valamint a d-mannóz. Tudni kell azonban, hogy ezek legtöbbször inkább a megelőzésre alkalmasak, semmint a már kialakult hólyaghurut kezelésére.

Sokaknak esik jól ilyenkor a meleg fürdő, illetve jó néhányan esküsznek a kamillás fürdőre is.

Amikor orvosra van szükség

Cystitis esetén akkor kell orvoshoz fordulni, amikor a tünetek nagyon súlyosak, azaz komoly fájdalmakat tapasztalunk, valamint véres vizeletet ürítünk. Ez a kettő egyébként általában összefügg, tehát amikor már eljut a fertőzés a véres vizelet szintjéig, akkor többnyire a fájdalom is elég erős. Ilyen esetben az antibiotikumos kezelés fog megoldást jelenteni, de persze nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú antibiotikumot szedünk. Az urológus szakorvosok gyakran találkoznak ezzel a problémával, ezért ők tudnak a legbiztosabban olyan gyógyszert ajánlani, ami gyorsan megszünteti a fertőzést.

Szintén ok az orvos felkeresésére a krónikus, vagy visszatérő hólyaghurut, ilyen esetekben ugyanis feltételezhetően komolyabb probléma is állhat a háttérben, úgymint egy felfedezetlen alapbetegség – a kiváltó ok megszüntetésével fogunk a hólyaghuruttól is megszabadulni.

A cystitis megelőzése – mit tehetünk ellene?

Vannak bizonyos praktikák a cystitis megelőzésére, amik hatékonysága azonban vitatott. Tény ugyanakkor, hogy ártani nem ártunk vele magunknak, ezért az arra hajlamosaknak célszerű lehet ezeket a praktikákat beépíteni a mindennapjaikba.

  • Ahogy már említettük, tőzegáfonya, valamint a d-mannóz kiváló lehet megelőzésre.
  • Mivel közvetve a hideg is hozzájárulhat az e-coli baktériumok elszaporodásához, ezért érdemes arra is odafigyelni, hogy a lábunk, derekunk, a fenekünk ne fázzon, ne legyen kitéve hidegnek.
  • Mivel a fő kiváltó ok általában a szex, érdemes erről is külön említést tenni. A higiénia fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: szexuális együttlét előtt és után is érdemes zuhanyozni, vannak ugyanakkor, akik szerint az is nagyon fontos, hogy szex után történjen vizeletürítés.

Nem bizonyított, hogy mindezek valóban hatékonyak lehetnek a hólyaghurut ellen, azonban ártani sem ártanak, ezért az arra hajlamosak megpróbálkozhatnak velük.

Felfázás: Nem feltétlenül súlyos, de komolyan kell venni

A hólyaghurut, felfázás, cystitis tehát számos okból alakulhat ki, és a lefolyása is nagyon különböző lehet. Egyszeri hólyaghurut esetén, ha a tünetek enyhék, szóba kerülhet az is, hogy otthoni praktikákkal kúráljuk ki magunkat, azonban súlyosabb lefolyás, vagy visszatérő jelleg esetén már indokolt orvosi segítséget kérni.

Amennyiben a hólyaghurut gyakori vendég az életünkben, egy alaposabb kivizsgálás sem árthat, ami fényt deríthet az esetleges háttérben meghúzódó okokra.

Corvin