fbpx

Nőgyógyász küld fogászatra – miért fontos ez?

A terhesség alatt a kismamák viszonylag szoros orvosi kontroll alatt állnak, több vizsgálat is javasolt számukra, hogy biztosak lehessenek benne, egészséges lesz a kisbabájuk. Van azonban olyan vizsgálat, ami nem annyira magától értetődő, mert látszólag semmi köze a várandóssághoz. Ez a fogászati ellenőrzés, ahová a nőgyógyászok kifejezetten küldik a kismamákat, akik nem feltétlenül értik, miért is kellene terhesen a fogaikkal foglalkozniuk, ha egyébként semmi problémát nem észlelnek.

Mi köze a fogamnak a terhességhez?

Első ránézésre semmi, de a dolog nem ilyen egyszerű. A szájüregben ugyanis gyakran vannak különböző gócok, amik gyulladást okozhatnak, így hathatnak a várandósságra is. Minden, szervezetben lévő gyulladás hat a szervezet egészére, így a hormonháztartásra is, márpedig ez a terhesség alatt nagyon kényes. Egy szájüregből induló, csúnya gyulladás szélsőséges esetben vetélést, koraszülést is okozhat!

A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy ha a babát tervező nők már a teherbeesés előtt meglátogatnák a fogorvost, előre ki lehetne szűrni olyan gócokat, amelyek esetleg gondot okozhatnának a várandósság során. Ezeket fel lehetne előre számolni, és akkor várandósan nem lenne szükség kezelésekre. Sajnos azonban ezzel sokan nincsenek tisztában, így jobb később, mint soha alapon, terhesség alatt küldik el a kismamákat a fogorvoshoz a nőgyógyászok, illetve a védőnő.

Mikor célszerű meglátogatni a fogászatot?

Azt szokták mondani, hogy a fogászati ellenőrzés az első trimeszterben ideális, mégis, sokaknak nem a legjobb ez az időszak. Aki például nagyon szenved a terhességi tünetekről, a rendszeres hányástól, annak egy fogászati vizsgálat igen nehéz lehet, még inkább hányingere lehet. Ilyen esetben semmi sem történik, ha akkor megy az ember fogorvoshoz, amikor már elmúlt a kritikus időszak, és komolyabb rosszullét nélkül kibírja a vizsgálatot.

Amennyiben szükség van valamilyen beavatkozásra, azt főként a második trimeszterben végzik, az elsőben és a harmadikban, ha lehet, inkább kerülik a komolyabb kezeléseket.

Tipikusan terhesség alatt jelentkező probléma a gingivitis

Egy másik ok, amiért érdemes terhesen megnézetni a fogainkat, az a terhességi gingivitis, azaz fogínygyulladás. Ez a probléma persze nem csak a várandósság időszakában állhat fenn, de ilyenkor fokozottan hajlamosak vagyunk rá. A fogorvos már kezdeti stádiumban felismeri, de kis idő múlva magunk is észrevehetjük.

Tünetei:

  • fogínyvérzés (fogmosás közben, de akár keményebb étel evésekor is),
  • duzzadt, vörös íny.

A gingivitis a várandósok 65-75%-át érinti, tehát igen gyakori probléma, amit a terhességgel járó hormonváltozások okoznak. Az elsődleges feladat ilyenkor a gyulladás csökkentése gyógyszerekkel, illetve a fokozott szájhigiéniára való odafigyelés, ami egyben megelőző jellegű is, továbbá a fogorvos a fogkő eltávolításával is tud segíteni – habár ezt is célszerűbb már a terhesség előtt letudni.

Mire kell figyelni a megfelelő szájhigiénia eléréséhez?

Alap a napi két fogmosás, de ennél többet is tehetünk annak érdekében, hogy biztosan tisztán tudjuk tartani a szájüreget.

Fontos például a fogköztisztító kefe használata a hátsó fogaknál, valamint a fogselyem a metszőfogak esetében, hogy minden lepedéktől, ételmaradéktól, lerakódástól megszabaduljunk. A használt fogkrém szinte mindegy, a lényeg az alaposság. Javasolt az elektromos fogkefe használata, amivel kisebb a hibázási lehetőség, és inkább lágy sörtéjű fogkefefejet használjunk, ami kevésbé tudja felsérteni az ínyt.

Fogászati kezelések terhesség alatt: mi fér bele?

Ahogy említettük, ideális esetben a várandósság előtt érdemes rendbe rakatni a fogakat, de előfordulhatnak akut problémák, illetve az is lehet, hogy nincs rá idő a terhesség előtt, mert a baba váratlanul érkezik. Ebben az esetben természetesen terhesen is fel lehet keresni a fogorvost, ugyanis ekkor is végezhetők beavatkozások, kezelések, még ha nem is éppen ideális az időpont.

Nem kell félni például a panorámaröntgentől: megfelelő védelemmel ez olyan kis mennyiségű sugárterhelés, hogy nem árt a babának. A gyulladásokat is meg lehet szüntetni, komolyabb beavatkozásokat viszont nem végeznek, ha nem muszáj, például a fogpótlásoknak nem ilyenkor van itt az ideje.

Tényleg jobban romlanak terhesen a fogak?

Gyakran lehet hallani az „egy terhesség – egy fog” mondást, ami arra utal, hogy a várandósság során fokozottan romlanak a fogak. A közhiedelem szerint ennek az az oka, hogy a baba a megfelelő növekedése érdekében „elszívja” a kalciumot az anya szervezetéből – de szeretnék is mindenkit megnyugtatni, hogy ez nem igaz.

A fogak valóban jobban romlanak terhesség alatt, de ez nem közvetlenül a baba miatt van. Fogvesztés akkor fordul elő, mikor a már említett fogínygyulladás nagyon elfajul, vagy ha szintén emiatt mellőzzük a fogmosást, mert érzékeny, sok a vér stb. A másik ok a sok hányás a terhesség elején, ami miatt savas irányba tolódik a nyál pH-értéke, ez pedig károsítja a fogzománcot. Itt meg is jegyezném, hogy nem tesszük jól, ha hányás után rohanunk fogat mosni, ilyenkor ugyanis, ha még dörzsöljük is a meggyengült zománcot, még nagyobb kárt okozunk. Hányás után öblögessünk, a konkrét fogmosással pedig várjunk körülbelül fél órát!

Terhesség után is nézessük meg a fogakat!

Ha a várandósság alatti fogászati ellenőrzésen minden rendben, alapesetben nem kell többször visszamenni a fogorvoshoz. Ha azonban bármilyen problémát tapasztalunk (például a gingivitis tüneteit), nyugodtan visszamehetünk, sőt, ez erősen javasolt!

Szülés után, vagy a szoptatási időszak végén pedig célszerű sort keríteni egy újabb ellenőrzésre, hogy időben észrevegyék, ha esetleg valamilyen szuvasodási folyamat elindult volna a terhesség és a szoptatás hónapjaiban.

A beszélgetés fogászati szakértője az Implantix Fogászat volt. A teljes beszélgetést az alábbiakban visszanézhetik:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dr. Vörös Anna (@nogyogyasznaplo) által megosztott bejegyzés