fbpx

Hogyan alakul ki a vesekövesség és mit tehetünk ellene?

Mondják, hogy egy vesegörcs rosszabb, mint a szülés (vagyis egész pontosan a vajúdás). Nos, a fájdalmat mindenki másképp éli meg, de akinek már mindkettő volt, abban minimum egyetért, hogy hasonló szintű a fájdalom, tehát a vesékre érdemes vigyázni, mert borzasztó kínokkal jár, ha valamiért görcsölnek. Például egy (vagy több) kő miatt. A probléma csak az, hogy a vesekövesség nem mindig előzhető meg, bár azért lehet tenni az ügy érdekében. És reménykedni.

Mi az a vesekövesség?

A vesekövesség egy olyan állapot, amikor a vizeletben lévő anyagokból kis, kemény kövek képződnek a vese vagy a húgyutakban. Ezek a kövek változó méretűek lehetnek, és a vesékben vagy az alatta lévő húgyutakban találhatóak. Ezek a kövek elég nagy fájdalmat képesek okozni a vesékben is, de akkor is, ha megindulnak kifelé, ugyanis felsérthetik a húgyvezetéket, húgycsövet, elakadhatnak. De az is előfordul, hogy teljesen tünetmentesek.

A vesekövesség nem ritka: a világ népességének körülbelül 5-10%-át érinti, és gyakrabban fordul elő férfiaknál. Kialakulásának kockázata növekedhet az életkor előrehaladtával.

A vesekövesség kialakulása több tényezőn múlik, amik közt van megelőzhető, és van, ami ellen sajnos semmit sem tehetsz:

 • Csökkent folyadékbevitel: ha kevés folyadékot fogyasztasz, azzal növelheted a vesekövek kialakulásának kockázatát, mert a vizelet így nem tud megfelelően hígulni. A keveset ivók általában piszkálásnak élik meg, ha valaki a folyadékfogyasztásra hívja fel a figyelmüket, pedig tényleg fontos – például a vesekő elkerülése miatt is.
 • Táplálkozási tényezők: a magas sóbevitel, az alacsony kalciumbevitel, a túlzott állati fehérje- vagy oxálsavbevitel, valamint a magas C-vitaminbevitel szintén vesekövességhez vezethetnek.
 • Családi anamnézis: ha családtagoknál már előfordult vesekövesség, nálad is nagyobb a valószínűsége – ez ellen sajnos nem sokat tehetsz.
 • Az ásványi anyagok túl magas aránya a vizeletben: az ásványi anyagok sem mindig jók. Ha a vizeletedben túlzott mennyiségben találhatók meg, valószínűbb, hogy veseköved lesz.
 • Bizonyos betegségek és állapotok: egészségügyi állapotok, mint például az elhízás, alap vesebetegségek, emésztőrendszeri betegségek (pl. Crohn-betegség), valamint bizonyos anyagcsere-zavarok is hajlamosíthatnak a vesekövességre.

Milyen tünetei vannak a vesekövességnek?

Ahogy említettük, a vesekő olykor nagyon tud fájni, de az is lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy veseköved van. Van ugyanakkor néhány köztes tünet – ezeket lenne jó felismerni, mert így tudsz tenni a probléma ellen, mielőtt még nagyon fájna. A tünetek súlyossága és jellege változhat a vesekő méretétől, elhelyezkedésétől függően.

A vesekövesség tünetei a következők:

 • Vizeletürítési nehézségek: ha a húgyutakban elakad a vesekő, fájdalmas, nehéz lehet a vizeletürítés.
 • Véres vizelet: a húgyutak felsértése miatt szokott előfordulni
 • Intenzív hátfájdalom: ha a veséd fáj, azt a hátadon fogod érezni. Ez akkor fordulhat elő, mikor a vesekő elmozdul.
 • A fájdalom az alhas felé sugárzik: a fájdalom lehet tompa vagy görcsös jellegű, és az érintettek érzékelhetik a deréktól egészen a has alsó részéig.
 • Gyakori vizelési inger: a húgyutak irritációja miatt gyakran előfordulhat sürgető vizelési inger, de csak kis mennyiséget sikerül produkálni.
 • Üledék a vizeletben: előfordulhatnak szemmel látható kis kavicsok, homokszerű üledék a vizeletben.

Hogyan kezelhető a vesekövesség?

A vesekövesség kezelése a vesekő méretétől, helyétől, az érintett személy tüneteitől és általános egészségi állapotától függ. A kezelés célja általában a vesekövek eltávolítása vagy a tünetek enyhítése, valamint a további kövek kialakulásának megelőzése.

Erre különböző módszerek vannak:

 • Életmódváltás: a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre való odafigyelés, egészséges étrend, több testmozgás, a sóbevitel csökkentése.
 • Fájdalomkezelés: fájdalomcsillapítók, görcsoldók vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása.
 • A kövek bezúzása: a nagyobb köveket külső lökéshullámokkal apró darabokra zúzzák, hogy így maguktól tudjanak távozni.
 • A kövek endoszkópos eltávolítása: ha a bezúzás nem működik, endoszkóppal vezetnek be kis eszközöket a húgyutakon keresztül a kövek eltávolításához és/vagy megsemmisítéséhez.
 • Sebészeti beavatkozás: az utolsó lehetőség a műtét, amikor a kövek vagy nagyon nagyok, vagy elzáródást okoznak, illetve más módszerek nem bizonyultak hatékonynak.

A vesekövesség kezelése mindig a helyzetsúlyosságától, valamint a beteg állapotától függ, ezért minden esetben egyénileg döntik el, melyik eljárást alkalmazzák. A kezelést követően oda kell figyelni arra, hogy megelőzzük az újabb kövek kialakulását, mert aki hajlamos rá, annak visszatérnek, ha nem fordít gondot a direkt megelőzésre.