fbpx

Hogyan ismerheted fel a cukorbetegség tüneteit?

A cukorbetegség az egyik legalattomosabb betegség: nagyon sokáig nem mutatja ugyanis meg magát, így mire kiderül, rendszerint már volt lehetősége komoly károkat okozni a szervezetben. Legtöbbször véletlenül derül ki, rutin, vagy valamilyen más okból elvégzett laborvizsgálatból, esetleg szűrésből. A diagnózist megelőzően a legtöbb érintettnek fogalma sincs róla, hogy cukorbeteg lehet, és ezért nem is hibáztathatók: tünetek alapján a legritkább esetben gondolunk erre az egyébként nem ritka betegségre.

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség vagy diabétesz egy anyagcserezavar, aminek következtében a szervezet képessége a cukor lebontására erősen korlátozódik, ez pedig látszik a vércukorszinten, ami megnövekedik. Ennek az az oka, hogy a szervezet vagy nem tud (elegendő) inzulint termelni, vagy tud, de nem tudja hatékonyan felhasználni. Hogy a kettő közül melyik áll fenn, azt vizsgálatokkal lehet eldönteni.

A diabétesznek tehát két típusa van:

  • 1-es típusú cukorbetegség: ezt általában örököljük, veleszületett cukorbetegség és nagyon gyakran kiderül már gyermekkorban, de sokszor előfordul, hogy fiatal felnőttként diagnosztizálják. Ez az inzulinfüggő cukorbetegség, tehát az, amikor a betegnek szúrnia kell magának az inzulint, naponta többször. Ebben a típusban ugyanis a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, amit így folyamatosan pótolni kell. Ez általában jobban észlelhető.
  • 2-es típusú cukorbetegség: ez a szerzett cukorbetegség, aminek kialakulásában szintén szerepet játszanak genetikai tényezők, de az életmódunkkal is rá tudunk dobni egy lapáttal: mozgásszegény életmód, az elhízás, a nem megfelelő táplálkozás következménye lehet. A diabétesz ezen típusánál az inzulintermelést normálisan végzi a hasnyálmirigy, azonban a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni, mert a sejtek „immunissá”, rezisztenssé válnak rá.

A cukorbetegséggel a legnagyobb gond, hogy nagyon csúnya szövődményei lehetnek: látásproblémák, a keringés rendellenességei, idegi eredetű fájdalmak, vesebetegség, bénulás, embólia, infarktus. Tehát potenciálisan akár halálos kimenetelű is lehet egy kezeletlen cukorbetegség.

Mik a cukorbetegség tünetei?

A cukorbetegség felismerését nagyon megnehezíti, hogy a tünetei nem specifikusak. Ez azt jelenti, hogy csupa olyan jele van, ami sok mással is magyarázható, illetve nem is annyira feltűnő, hogy foglalkozzon velük az ember. Éppen ezért, nagyon sokan átsiklanak fölötte, legyintenek a jelekre, ezzel évekkel késleltetve a diagnózist. Ráadásul a tünetek nem egyszer már inkább a szövődmények tünetei, nem magáé a diabéteszé.

Ilyen tünetek lehetnek:

  1. Fokozott szomjúság és szájszárazság: a fokozott szomjúság és a gyakori szájszárazság lehet az egyik leggyakoribb tünet a cukorbetegség esetén. A magas vércukorszint miatt a szervezet több vizet igényel, és ezért a betegek hajlamosak gyakran vizet vagy más folyadékot inni.
  2. Gyakori vizelés: a nagyobb mennyiségű ivásból is fakad, de abból is, hogy az emelkedett vércukorszint miatt a vese több vizet próbál megszűrni és kiüríteni a vizelettel.
  3. Fokozott éhség: az inzulinhiány vagy az inzulinrezisztencia miatt a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű glükózhoz, amiből energiát termelhetnének. Ennek következtében az érintettek nagyobb étvágyat, szinte állandó éhségérzetet tapasztalnak.
  4. Fogyás: főként az 1-es típusú cukorbetegségben jellemző, hogy a beteg fogy, anélkül, hogy szándékosan diétázna.
  5. Fáradtság és gyengeség: a kevés energia miatt a cukorbetegek gyakran fáradtak, gyengének érzik magukat.
  6. Látásproblémák: ez már a szövődmény tünete. A magas vércukorszint hosszabb távon károsíthatja a szem lencséjét, ami időszakos látásproblémákhoz vezethet. Előfordulhat homályos látás, fókuszálási nehézségek vagy a látótér változása.
  7. Lassú sebgyógyulás: a magas vércukorszint károsíthatja az idegeket és a véredényeket, ami lassabb sebgyógyulást eredményezhet.
  8. Gyakori fertőzések: a magas vércukorszint kedvező környezetet teremthet a baktériumok és gombák számára, és csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát.

Ahogy az látható, némely tünetet nem is éljük meg problémának: ha sokat iszunk, az jó, mindenki mondja, milyen fontos. Jó étvágya van az embernek, hát istenem, még mindig jobb, mintha nem akarna enni, nem? A gyakori pisilést simán a sok ivás számlájára írjuk, a fáradtságot a sok munkáéra, a gyakori betegségeket a stresszes életére, a fogyást szintén. A látásproblémák hátterében ritkán jut eszünkbe cukorbetegséget feltételezni, inkább azt gyanítjuk, szemüveg kellene. A sebek gyógyulására meg talán oda se figyelünk.

Akkor hogyan lehet felismerni a diabéteszt?

Leginkább tudatos odafigyeléssel. Minél inkább ismerjük a tüneteket, annál valószínűbb, hogy eszünkbe jut ez a lehetőség is, amikor azon gondolkodunk, mi lehet a probléma. Több tünet együttes fennállása esetén pláne gyanakodhatunk.

40 éves kor fölött, vagy ha a családi anamnézisben szerepel cukorbetegség, mindenképp járjunk el szűrésre is! Így időben kiderülhet a probléma, mielőtt még szövődmények alakulnának ki.

Budaörs
Corvin Pasarét