fbpx

Végbélrepedés – gyakori probléma, de ne vegyük félvállról!

A véres széklet ijesztő látvány tud lenni, szinte azonnal arra gondol az ember, hogy valami óriási baj van, hiszen belül vérzik. A legtöbb esetben azonban nem erről van szó: leggyakrabban a végbélrepedés okozza a problémát, vagy az, amikor közvetlenül a kijárat környékén reped meg a nyálkahártya. Ezt egyébként érezni is lehet, méghozzá szúró jellegű fájdalom formájában, székletürítés közben. Nem súlyos probléma, de el tud fajulni, főleg, ha sokszor fordul elő.

Mi is tulajdonképpen a végbélrepedés?

A végbélrepedés, más néven anális fisszúra, egy kisebb, hosszanti repedés vagy seb a végbél nyálkahártyáján. Nem nagyon okoz panaszt, csak közvetlenül akkor, amikor éppen vécéznénk: ilyenkor jelentkezik az előbb említett szúró fájdalom. A vécépapíron vagy a vécében élénkpiros vérrel találkozhatunk, ha ez a helyzet.

Mi okozza a végbélrepedést?

Az esetek elsöprő többségében azért alakul ki végbélrepedés, mert a végtermék túl nagy és/vagy túl kemény volt, ezért nem fért át a szokásos módon az ánuszon. Valószínűleg mindenki találkozott már azzal a problémával, hogy nehezen jön ki a széklet – sajnos ilyen esetekben nagy az esély az anális fisszúra kialakulására.

A kemény, nehezen távozó széklet oka sok minden lehet, de többnyire a túlzottan kevés folyadékbevitel, nem megfelelő táplálkozási szokások okozzák a problémát. Ha ezekre odafigyelsz, jóval kisebb az esélye, hogy ilyen gondokkal kell küzdened a jövőben. De persze a székrekedésnek sok más oka is lehet, viszont fontos kezelni, különösen, ha végbélrepedéssel párosul.

Mik az anális fisszúra tünetei?

Az említetteken kívül különösebb tünetek nincsenek: fájdalom közvetlenül a kijáratnál székletürítéskor, valamint maga a vér látványa a széklet körül, illetve a vécépapíron. Ha a repedés rossz helyen van, vagy nagyobb, akkor általában is tapasztalhatunk fájdalmat az ánusz környékén.

Lehet-e nagyobb gond a végbélrepedésből?

Bizony lehet, éppen ezért kell rá nagyon odafigyelni. Szerencsére ritka, hogy nagyon elfajuljon a probléma, de nem kizárható.

A lehetséges következmények:

  • A legnagyobb várható gond, hogy a fájdalom, illetve a vértől való félelem miatt a székletürítés akadozik, még nehezebben megy. Így viszont egyre nagyobb és keményebb a végtermék, amik további repedésekhez vezet.
  • A fisszúra kiterjedése: néha a végbélrepedés kiterjedhet a környező területekre, például a végbél záróizmájára vagy az anus belső falára. Ez további komplikációkat és nehezebb gyógyulást eredményezhet.
  • Krónikus fájdalom: néhány embert hosszú távú krónikus fájdalom vagy kellemetlen érzés kísérhet a végbélrepedés után. Ez lehet a sebgyógyulási folyamat zavara vagy az idegi receptorok fokozott érzékenysége miatt.
  • Bakteriális fertőzés: bizony, a széklet és egy vérző seb egy helyen nem a legjobb kombináció, ebben az esetben azonban sajnos nem lehet elkerülni. Előfordulhat, hogy a végbélrepedés elfertőződik, ennek jelei az élesebb fájdalom, gyulladás, nem gyógyuló seb. Az elkerülése érdekében fontos, hogy alaposan tisztítsuk az adott területet.

Hogyan kezelhető a végbélrepedés?

Szerencsére a végbélrepedés az esetek többségében nem jut el súlyosabb fázisig, rendszerint magától meggyógyul néhány nap alatt. Proktológus felkeresése javasolt, ha ez mégsem történik meg, ha a repedés folyton visszatér, vagy elfertőződik, nagyobb területet érint, illetve a vér mennyisége nagyobb pár cseppnél.

A proktológus fájdalomcsillapító krémmel, illetve gyulladáscsökkentő krémmel vagy kúppal kezelheti a területet. Ha a seb elfertőződött, antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. Ritkább esetekben, amikor a végbélrepedés súlyos és tartós, valamint az egyéb kezelések nem eredményeznek javulást, sebészeti beavatkozás lehet szükséges. A beavatkozás során a sebész megnyithatja vagy javíthatja a repedést, eltávolíthatja a hegesedést vagy kijavíthatja a környező szöveteket.

Mi történik, ha nem kezelik a végbélrepedést?

A kezeletlen, visszatérő végbélrepedésnek csúnya következményei lehetnek, például egy jó kis aranyér, ami a székletürítési problémák, a kemény széklettel való küzdelem eredményeképpen alakul ki. Az elfertőződött fisszúránál kialakulhat tályog, amitől aztán nagyon nehéz megszabadulni, és szinte biztos, hogy csak sebészeti úton fog sikerülni.

A konklúzió tehát az, hogy egyszerűbb az alapproblémát kezelni, mint a szövődményeket, így, ha magától nem gyógyul a repedés, menj vele orvoshoz! A gyógyulás után pedig fontos a további repedések megelőzése, amit megfelelő, rostban gazdag étrenddel, és sok folyadék fogyasztásával érhetsz el!