fbpx

Az első menstruáció és ami utána jön

Az első menstruáció a lányok életének egy izgalmas állomása. Ezzel lesznek „hivatalosan” is kislányból nagylányok, a nemi érés fontos mérföldkövéhez érkeznek. Eleinte azonban a menstruáció még tartogat nekik meglepetéseket. Eleve az is változó, hogy mikor kopogtat be, de ezután még sokáig nem lesz rendszeres, ami szülhet kellemetlen, kínos helyzeteket, kisebb-nagyobb problémákat. Mikor lesz vége ennek az összevisszaságnak, és mikor lesz kiszámítható a ciklus? Mi az, amit érdemes tudni az első (néhány) menstruációról?

Mikor kell érkeznie az első menstruációnak?

Az első menstruáció a nagy átlagot nézve 10 és 15 éves kor között érkezhet. Már most láthatod, hogy nagy a szórás, és nagyon nagy a különbség a lányok érettségét tekintve is.

Egy 10 éves gyakorlatilag még kislány, alsó tagozatos kisiskolás, könnyen lehet, hogy jobban leköti a barbizás, mint a tipikusan nagylányos dolgok. Egy 14-15 éves azonban már ballag vagy már el is ballagott az általános iskolából, jó eséllyel már kezd érdeklődni a fiúk iránt, és a barátai a főszereplők az életében, lassan jobban érdeklik a társasági események, mint a játékok.

Mégis, teljesen normális, hogy van, akinek tízévesen, szinte kislányként érkezik meg a mikulás, másnak pedig 15 évesen, már nagylányként.

Mikor kezdjünk aggódni, ha nem jön meg?

Nagy általánosságban elmondható, hogy 16 éves korig meg kell érkeznie az első menzesznek. Ha nem jön meg eddig az időpontig, az nem feltétlenül jelenti automatikusan azt, hogy baj van, azonban érdemes felkeresni egy gyermeknőgyógyászt, hogy utánajárjon a lehetséges okoknak.

Elképzelhető, hogy a kislány csak későn érő típus, de lehetnek problémák, rendellenességek is a háttérben. Hogy ezek pontosan mik, azt egy másik cikkben fogjuk részletesen kitárgyalni, mindenesetre, ha 16 éves korig nem jelentkezik a menstruáció, orvoshoz kell fordulni.

Mi a helyzet a túl korai menzesszel?

A túl korai menstruáció egy picit szubjektív, hiszen amikor egy 10-11 éves kislánynak megjön az első vérzése, szülőként azt érezhetjük, hogy ennek még nincs itt az ideje a, hiszen „tegnap még kisbaba volt”, „egyébként is kislány még, hiszen játszik, gyerekes dolgok érdeklik”, hova rohan a teste?

Az igazság azonban az, hogy biológiai szempontból 10 éves kortól normálisnak tekintjük a menstruáció megérkezését. Akármilyen nehéz is tehát elfogadni, ha a gyermek elmúlt 10 éves, és menstruálni kezd, az rendben van, még akkor is, ha az anyai szív korainak érzi.

De persze előfordulhat, hogy tényleg túl korán érkezik az első vérzés, erről 10 éves kor előtt beszélhetünk. Az igazság az, hogy igenis előfordul, hogy egy kislánynak 8-9 évesen jön meg a menstruációja. Ez tényleg korainak tűnhet, nagyon gyakran azonban nincsen semmi probléma a háttérben, egyszerűen a kislány korán érő típus.

Ha azonban még ennél is hamarabb jelentkezik a vérzés, vagy téged nyugtalanít a gondolat, mindenképpen célszerű felkeresni egy gyermeknőgyógyászt, aki, ha szükségesnek látja, kivizsgálhatja a gyermeket, vagy éppen megnyugtathat, hogy minden rendben van.

Mikorra kell a menstruációnak rendszeresnek lennie?

Először is, azt tisztázzuk, hogy mit is jelent a rendszeres. Ezzel a fogalommal ugyanis sokszor a felnőtteknek is akad problémájuk.

A rendszeres menstruáció sem jelenti azt, hogy minden hónapban napra pontosan ugyanúgy jön meg. Van az a tankönyvi 28 napos ciklus, de ez a legritkább esetben érvényesül. 24, illetve 35 nap között normálisnak tekintjük a ciklust, és az is belefér, ha önmagadhoz képest ingadozol két-három napot minden hónapban.

Visszatérve a kamaszlányokra: náluk aztán pláne ne várjuk, hogy minden hónapban pontosan jön meg nekik, ugyanis az első hónapokban/években előfordulhatnak komoly ingadozások, amíg a hormonális fejlődés még tart. Elképzelhető, hogy jelentkezik az első menzesz, aztán két hónap kimarad. Megjöhet 45 napra, de megjöhet akár három hét után is újra. Ez elég kellemetlen, mert számolni nem lehet vele, de mindenképpen fontos tudni, hogy nem kóros ebben a korban.

Mikorra kell beállnia?

Általános szabály, hogy 16-17 éves korra már nagyjából rendszeresnek kell lennie a menstruációnak, ami itt azt jelenti, hogy annak már mindenképpen meg kell lennie, hogy minden hónapban van vérzés, és legalább 1 hetes intervallumban illik tudni, hogy mikor várható a következő.

Itt is van azonban egy kis szórás, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy valaki 12 vagy 15 évesen menstruált először. Előbbinél valószínűleg már hamarabb lehet arra számítani, hogy a menstruáció rendszeressé válik, míg utóbbi esetben nem biztos, hogy nem lesznek még ingadozások 16-17 évesen, tehát ilyenkor hagyhatunk egy kicsit több „türelmi időt”.

Az első menstruáció teli van bizonytalansággal és kérdésekkel, ahogy az ezt követő néhány ciklus is. Fontos, hogy szülőként meg tudjuk nyugtatni a lányunkat, és válaszolni tudjunk a kérdéseire. De ha bennünk is felmerülnek kétségek, mindenképpen vigyük el gyermeknőgyógyászhoz!

Budaörs
Corvin Pasarét