fbpx

Peteérés, ovuláció – most akkor mi van?

A nőgyógyászati rendelőben gyakran találkozunk a „mikor lesz peteérésem”, illetve „volt-e már peteérésem”, esetleg a „szerintem peteérésem van” kérdésekkel, mondatokkal. Természetesen pontosan tudjuk, hogy mire gondol a páciens: az ovulációjára kíváncsi, ami azonban nem egyenlő a peteéréssel. Ezt a két fogalmat ennek ellenére nagyon sokan használják szinonimaként, pedig mást jelentenek. Nézzük meg, hogy mit!

Peteérés, ovuláció, follikuláris, luteális fázis – mit jelentenek ezek?

A női menstruációs ciklusnak több különböző szakasza van. Maga a menstruáció a vérzést jelöli, tehát azokat a napokat, amikor vér távozik a hüvelyen keresztül. Ez a ciklus eleje, ugyanis a ciklus első napját a menstruáció első napjával azonosítjuk be.

A menstruációt követi az úgynevezett follikuláris fázis, és tulajdonképpen ez az a periódus, amit a peteérésként írhatunk le. A peteérés ugyanis nem egy egyszeri történés, hanem egy folyamat, mégpedig az a folyamat, melynek során a petefészekben lévő kis petesejtek érni kezdenek, növekednek, és elérik azt a szintet, amikor képesek a tüszőből kiszabadulni, és felkészültek a megtermékenyítésre. Ilyenkor egyébként körülbelül 20 mm-esek.

Amikor ez megtörténik, tehát az érett, megfelelő méretű petesejt kiszabadul a tüszőből, azt a pillanatot hívjuk ovulációnak. Ez egy konkrét napon megy végbe, és ez választja el egymástól a follikuláris, illetve az ezután következő luteális fázis. Az ovuláció az, amire a páciensek rákérdeznek a rendelőben, és amit tévesen peteérésnek neveznek.

Az ovulációt követően jön a luteális fázis, ami normál esetben 14 nap, de mindenképp 12-16 nap közötti. Ez az az időszak, ami az ovuláció, illetve a következő menstruáció között eltelik. A luteális fázisban a szervezet felkészül az esetlegesen megfogant terhesség megtartására, a beágyazódásra, ezerrel termeli a progeszteront, a terhességmegtartó hormont. Amennyiben nem történt meg a fogantatás, a luteális fázisnak véget vet az érkező menstruáció.

A peteérés vezet az ovulációhoz

Tehát a peteérés és az ovuláció nem egymást helyettesítő fogalmak, nem szinonimák. A peteérés magát a folyamatot jelenti, amikor a petesejt megérik, megnő. Az ovuláció pedig azt a folyamatot jelenti, amikor a tüsző megreped és a petesejt kiszabadul, hogy találkozhasson az esetlegesen arra járó hímivarsejtekkel és megtermékenyülhessen.

Miért is kell ezt tudni?

A két fogalom felcserélése szimpla tévedés, a folyamatot azonban célszerű ismerni, legalábbis azoknak, akik éppen kisbabát terveznek.

Az ovuláció körüli néhány nap alkalmas ugyanis arra, hogy a baba megfoganjon. Ez logikus, hiszen a sikeres fogantatáshoz szükség van egy érett, fogantatásra kész petesejtre. Ez a petesejt az ovuláció során válik elérhetővé a hímivarsejtek számára.

Ahogy már említettük, ez technikailag egyetlen nap. A hímivarsejteknek azonban megvan az a csodás képességük, mely szerint akár 3-5 napig is képesek életben maradni a méhben, illetve a petevezetékben. Ennélfogva az ovuláció előtti napok is termékeny napnak számítanak, ugyanis az ekkor bejutott spermiumok képesek gyakorlatilag az ajtóban toporogva megvárni a petesejt kiszabadulását, és azonnal megtermékenyíteni.

A petesejt azonban sajnos nem rendelkezik ilyen hosszú élettartammal: az ovuláció után mintegy 24 órán keresztül életképes. Az ovuláció után 24 órával tehát véget is ér a termékeny időszak. A legjobb esélyeket a teherbeesésre természetesen az jelenti, ha sikerül telibe találni az ovulációt, de az azt megelőző napokban is jók a kilátások a terhességet illetően.

A rendelőben sem mindegy

A cikk bevezetőjében említettük, hogy, bár sokan keverik a peteérés és az ovuláció fogalmát a rendelőben, mi, nőgyógyászok, azért tudjuk, hogy mire gondol ilyenkor a páciens. Olykor azonban jelentősége van ennek a rendelőben is.

Éppen a meddőségi kezelések kapcsán szoktunk csinálni például ultrahangos cikluskövetést, amikor ultrahanggal követjük, hogy rendben végigmegy-e a peteérés folyamata, illetve, hogy az ovuláció lezajlik-e zökkenőmentesen. Ilyenkor sem mindegy például, hogy miről beszélünk, hiszen a peteérés időszaka, és az ovuláció időszaka nem ugyanazt jelenti.

Mi ezzel persze tisztában vagyunk, de ha azt akarjuk, hogy a páciens is értse, hogy mi zajlik körülötte, mi történik vele, miért is fontos ultrahanggal követni a ciklusát, akkor fontos, hogy ezek a fogalmak tisztázva legyenek.

Budaörs
Corvin Pasarét