fbpx

Milyen okai lehetnek a menstruáció elmaradásának?

Bár a menstruáció az esetek többségében nem a legjobb barátunk és nem fogadjuk kitörő örömmel, az elmaradása mégiscsak két esetben nem tölt el aggodalommal: ha már a menopauza kapujában állunk, vagy ha éppen kisbabát szeretnénk. Olykor azonban előfordul, hogy egyik helyzet sem áll fenn, mégsincs vérzés. A menstruáció elmaradását orvosi szakszóval amenorrheanak nevezzük, és számos oka lehet.

Mikor is kellene menstruálni?

Menstruálni az úgynevezett fogamzóképes korban kell, amit azonban nem igazán lehet pontosan behatárolni.

Az első menstruáció átlagosan 12 évesen szokott megjönni, de 10-15 éves kor között bármikor normálisnak mondható, sőt, előfordul, hogy már 8-9 évesen megjön egy kislány menstruációja. A fogamzóképes időszak végét a menopauza jelenti, ami eljöhet 40 és 45 éves kor között, de akár még 50 év felett is lehet egy nő termékeny néhány évig.

Pontos határok tehát nincsenek, de nagyjából 12 és 45 éves kor között számítunk arra, hogy egy nő menstruál. Ha a menstruáció elmarad, és ez a korral nem magyarázható, tehát az illető hölgy se az alsó, se a felső határ közelében nincs még, annak általában valami komolyabb oka van, aminek fontos utánajárni.

Nem mindig baj a menstruáció elmaradása

Az elmaradó menstruáció ugyanakkor nem feltétlenül jelent óriási bajt. Lehet egyszerű eset is, amikor valamiért a ciklus nem tudott úgy lezajlani, ahogy szokott, esetleg elmaradt az ovuláció, vagy bármi más okból nem jött meg a vérzés a várt időben. Ez még nem feltétlenül gond, szinte minden nő életében előfordul, hogy minden különösebb látható ok nélkül jelentősebben csúszik a ciklusa. Amenorrheáról inkább akkor beszélünk, amikor a menstruáció kimaradása huzamosabb ideig tart.

A legkézenfekvőbb válasz a menstruáció elmaradására: terhesség

Ha kimarad a menzesz, egy termékeny korban lévő nő logikusan arra gondolhat először, hogy teherbe esett. Amennyiben ennek a lehetősége valóban fennáll, tehát az illető hölgy a megelőző hetekben létesített szexuális kapcsolatot, akkor erre a kérdésre viszonylag gyors választ ad egy terhességi teszt.

Ha a terhességi teszt negatív, a menstruáció azonban továbbra sem jelentkezik, itt az ideje, hogy meglátogassuk a nőgyógyászt. Itt sok minden előfordulhat: kiderülhet, hogy mégis terhesség van a háttérben, csak a teszt nem mutatta ki, de betegségre is fény derülhet, és az is lehet, hogy nem leszünk okosabbak, máshol kell keresni a problémát.

Milyen okai lehetnek az amenorrheának?

Az amenorrhea lehetséges okai között szerepelnek súlyos, illetve kevésbé súlyos betegségek, életmódbeli problémák, illetve pszichés okok is.

  • Első körben természetesen a fizikai okokat igyekszünk kizárni. Az amenorrhoea oka lehet például elmaradt testi fejlettség, vagyis az, hogy a női ivarszervek túlzottan fejletlenek. Erre utalhatnak már a külső nemi szervek is: például túlságosan kis emlők, gyenge mértékű szőrösödés. Lehetnek a háttérben hormonális problémák, fejletlen vagy károsodott petefészkek, petefészek daganat, a hüvely, illetve a méh rendellenessége stb.
  • Ami az életmódot illeti, a nagymértékű, folyamatos stressz is okozhatja a menstruációs ciklus elmaradását, valamint a túlzott mértékű, hirtelen fogyás, illetve az olyan evészavarok is, mint az anorexia, ami szintén komoly a súlyvesztéssel jár.
  • Hormonális probléma is állhat a jelenség mögött: pajzsmirigybetegség, elképzelhető, hogy a petefészkek nem termelnek valamiért elég hormont, a mellékvese túlműködése is lehet a ludas, illetve előfordulhat korai petefészek kimerülés vagy tejelválsztó hormon túltermelődés is.
  • A pszichés problémák nehezebben megfoghatók, ezekre pszichiáter tud fényt deríteni, illetve ő tudja kezelni.

Hogyan kezelhető az elmaradt menstruáció?

A kimaradó menstruáció kezelése minden esetben attól függ, hogy mi a kiváltó ok. Előfordulhat, hogy valóban nőgyógyászati oka van, ebben az esetben meg kell vizsgálni a terápiás lehetőségeket, és amellett döntünk, ami a betegnek a legjobb. Ez minden esetben egyedi, ezért nincsen általánosan alkalmazható szabály. Lehet gyógyszeres kezelés, lehet, hogy műtétre is szükség lesz.

Amennyiben a probléma hormonális, szükség lehet endokrinológushoz bevonására. Az is lehet, hogy több terület együttműködésére van szükség a megoldáshoz, egy daganat esetében például, ha az rosszindulatú, akkor a műtét mellett onkológiai kezelésre is szükség lehet. Amennyiben a probléma pszichés, azt a pszichiáter fogja tudni megoldani.

Az amenorrhoea hátterében tehát állhatnak súlyosabb és kevésbé súlyos okok is; minden esetben fontos alaposan kivizsgálni a beteget.