fbpx

Túl sok vagy túl kevés magzatvíz – miért gond, ha nem ideális a vízszint odabent?

Legtöbben tudjuk, hogy a kisbabák születésükig kellemes ringatóznak az édesanyjuk pocakjában, a finom, meleg magzatvízben. A magzatvíz amellett, hogy rendkívül komfortos környezetet teremt, még számos funkciót betölt, amit azonban kevesen ismernek. A magzatvíz mennyisége éppen ezért nagyon fontos adat – sem a túl sok, sem a túl kevés magzatvíz nem jó, és mindenképpen fel kell deríteni a mögötte álló okokat.

Mi az a magzatvíz?

A magzatvíz, más néven amnionfolyadék vagy amniosz, egy átlátszó folyadék, amely a terhesség alatt a magzatot körülvevő magzatburkon belül található.

A magzatvíznek számos fontos funkciója van:

 1. Védőburokként működik: a magzatvíz körülveszi és védi a magzatot a külső hatásoktól, például ütésektől vagy nyomástól. Ez segít megelőzni a magzat sérülését, ha te például elesel, vagy megütöd a hasadat.
 2. Hőszabályozás: a magzatvíz segít fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet a magzat számára, így ő állandóan finom meleg vízben ringatózhat.
 3. Mozgássegítés: a magzatvíz biztosítja a babának a szabad mozgást a méhben. Ez fontos az izmok és ízületek fejlődése szempontjából.
 4. Védőpárna a köldökzsinórnak: a magzatvíz a köldökzsinórt is védi a külső behatásoktól, illetve a baba mozgásától.
 5. Emésztés és légzés támogatása: a magzatvízben lévő anyagok segítenek a magzat emésztő- és légzőrendszereinek fejlődésében. A baba nyeli is a magzatvizet, majd kipisili, ezzel is készül a kinti életre, használja az emésztőrendszerét, hólyagját stb.

Mi van akkor, ha túl sok a magzatvíz?

A túl sok magzatvíz állapotát polyhydramnionnak nevezzük. Az átlagos magzatvízmennyiség 800-1200 ml között van, szülés előtt elérheti az 1300 ml-t is. Ha ez a mennyiség jelentősen nagyobb, akkor beszélünk túl sok magzatvízről, ami az esetek többségében valamilyen háttérben húzódó probléma tünete, ezért mindenképp ki kell vizsgálni az okát.

Néhány ok, ami túlzott magzatvízmennyiséget okozhat:

 1. Magzati problémák: a polyhydramnion gyakran összefüggésben állhat magzati rendellenességekkel vagy kromoszómális eltérésekkel, például a Down-szindrómával.
 2. Anyai problémák: bizonyos anyai állapotok, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy vesebetegség, hozzájárulhatnak a hydramnion kialakulásához.
 3. Fertőzések

A túl sok magzatvíz tünetei

Általában ultrahangon derül ki, de lehet néhány tünet, amiből gyanakodhatunk arra, hogy túl sok a magzatvíz:

 • a kismama hasa a terhességi korhoz képest feltűnően nagy, és gyorsan növekszik;
 • gyors testsúlygyarapodás, ami nem magyarázható például vizesedéssel;
 • a kismama nehezen lélegzik, nagyon vizesedik;
 • a baba mozgását az anyuka tompán érzékeli, vizsgálat során a magzatot nehezen lehet kitapintani, a szívhangja tompa.

Hogyan kezelik a polyhydramniont?

A kezelés a polyhydramnion okától függ, és magában foglalhatja a kismama és a magzat szorosabb megfigyelését, a magzatvíz csökkentését vagy a terhesség befejezését, a súlyosabb komplikációk megelőzése érdekében.

És mi van, ha túl kevés a magzatvíz?

Az alacsony magzatvízmennyiség, amit oligohydramnionnak nevezünk, akkor fordul elő, amikor a magzatvíz mennyisége 800 ml alá csökken.

Ennek is számos oka lehet:

 1. A magzat nem üríti megfelelően a vizeletét a magzatvízbe, ami vese- vagy húgyúti problémák tünete lehet.
 2. Szivárog a magzatvíz.
 3. A baba lemarad a növekedésben.
 4. Túlhordott terhesség.
 5. Méhen belüli oxigénhiány.

Az oligohydramnionnak sajnos számos negatív következménye lehet, ugyanis víz híján a baba nem tud megfelelően mozogni, így kényszertartásba kerül. Emiatt a fülei, orra lelapulhatnak, deformálódhat a csípője, kialakulhat dongaláb, tüdőfejlődési zavar léphet fel, valamint rendellenes fekvés.

Milyen tünetei vannak a túl kevés magzatvíznek?

Ezt nehezebb észrevenni, gyakran fel sem tűnik, csak ultrahangvizsgálat során. A kismama azt veheti észre, hogy a babája „lustább”, nem mozog annyit, de ha igen, az néha kellemetlen, fájdalmas. A has kisebb lehet, mint az adott terhességi korban megszokott, de ezt ritkán szokták baljós jelnek tekinteni, mert alkat kérdése is.

Hogyan kezelik a túl kevés magzatvizet?

A túl kevés magzatvíz terápiája – mint minden másnak – a kiváltó októl függ. Ilyen esetben nagyon fontos mielőbb megtalálni azt az okot, ami ludas a megkevesbedett magzatvízért, hogy érdemben tudjunk segíteni az anyának és babának, ha lehet. Terminusközelben, ha megzatvízszivárgás áll a háttérben, kézenfekvő a terhesség befejezése. Amennyiben a baba szempontjából ez még korai lenne, szoros kontroll mellett igyekszünk húzni a dolgot, amíg lehet. Vese- és húgyúti problémák esetén genetikus, gyermekgyógyász bevonására is szükség lehet.

Budaörs
Corvin Pasarét