Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Mi történik a terhesség első hónapjában?


Izgalmas és óriási változások indulnak a szervezetedben.

Fáradtság, ingerlékenység, mellek érzékenysége, gyakoribb vizelési inger…A terhesség kezdeti szakaszában még a premenstruációs ciklushoz rendkívül hasonló tünetek jelentkeznek a testünkben. Általában még nem is gondolunk arra, hogy kisbabát várunk. Az első igazi, kézzelfogható jel a terhesség 4. hetében „érkezik”, amikor elmarad a menstruációnk. Ekkor döbbenünk rá arra, hogy itt bizony nem csupán a havi ciklus okozta változásokról van szó…

…a terhesség 4. hetében járunk. Pozitív lett a terhességi teszt. Nem meglepő és nem is egyedi eset, ha az óriási öröm mellett egyszerre önt el bennünket a pánik és a bizonytalanság. Most induló blog és poszt-sorozatomban ezeket a félelemeket igyekszem eloszlatni, és 40 héten át részletesen rávilágítani arra, hogy a terhesség során mennyi érdekes és izgalmas változás zajlik a szervezetedben és magzat fejlődésében.

Lássuk, mi minden történt eddig, vagyis az első négy hétben – amikor ugyan még kevés az érezhető fejlődés, mégis rengeteg a változás.

Miután találkozik a petesejt és a hímivarsejt, mindössze 24 óra alatt végbemegy a petevezetékekben a megtermékenyülés folyamata, vagyis kialakul az egyetlen sejtből álló zigóta. Viharos gyorsasággal osztódni kezd már az első–második napon, és megkezdi vándorlását a méh ürege felé. Ezt az osztódási folyamatot nevezzük barázdálódásnak. Eredményeként létrejön az előébrény, ami nem más, mint egy összefüggő és azonos tulajdonságú sejtekből álló sejthalmaz. A rohamos fejlődés során a 2–3. napon 8 sejtből, a 3–5. napon pedig már 16 sejtből áll ez a kis előébrény, de a mérete csak akkora még, mint a megtermékenyült petesejté. Amikorra eléri a 16 sejtes stádiumot, már morulának, azaz szedercsírának nevezzük szakmai berkeken belül. Itt már nem teljesen azonosak az őt alkotó sejtek: a középső részük képezi az embriócsomót, a felületi sejtek pedig az ún. trophoblastot.

Ebben az állapotában érkezik meg a méhbe az előébrény, majd olyan gyorsan osztódik, hogy a 4-6. napon már hólyagcsírává, szaknyelven blastocysta-vá alakul. Rohamos a fejlődése, mégis szinte láthatatlan: a hólyagcsíra mérete kisebb mint 1 mm, vagyis az első ultrahangvizsgálatoknál még meg sem mutatkozik előttünk. A nevét a belsejében található sejtmentes üregről kapta, aminek a falához tapadnak az embriócsomót alkotó sejtek. Ezekből alakul ki az ún. belső csíralemez.

A 6. napon a hólyagcsíra külső ún. trophoblast sejtjeivel a méhnyálkahártya falához hozzátapad, és a megtermékenyülést követő 7. napon indul el az előébrény beágyazódása a terhességre jól felkészült méhnyálkahártyába. Ez a folyamat körülbelül egy hétig tart, a 14. napon fejeződik be. Ekkor kezdenek kialakulni a méhlepény elsődleges bolyhai, párhuzamosan az embriócsomó külső csíralemezével. Korábban már írtam a belső csíralemezről, mellyel együttesen most már egy speciális védőburkot alkotnak, az ún. embriópajzsot. Az embriócsomón belül, a pajzs fölött egy újabb, folyadékkal teli üreg alakul ki, az amnionüregnek. Ebből jön majd létre a magzatburok, amiről későbbi blogbejegyzésekben még részletesen fogok írni.

Hogyan készül elő a szervezetünk a terhesség kihordására?

A tüszőrepedés után a petefészekben kialakuló sárgatestből terhességi sárgatestest lesz, progeszteront termel, és fontos szerepet játszik a terhesség fenntartásában. A 12. hétig tölti be ezt a hormontermelő funkcióját, majd elsorvad, és szerepét a méhlepény veszi át.

A méhnyálkahártya duzzadtabbá válik, megnő folyadéktartalma, mirigyeinek száma, fokozódik a nyáktermelődés is. Teszi ezt a szervezetünk azért, hogy optimális környezet biztosítson a pöttynyi kis előébrénynek ahhoz, hogy beágyazódjon a méhnyálkahártyába.

A menstruáció esedékességének időpontjában lesz pozitív a terhességi tesztünk: az ellenőrző csík mellett megjelenik egy második vonal, vagyis érzékeli a hCG terhességi hormont. Ezek a tesztek általában 99%-os pontosságúak, de a 100%-ra törekedve érdemes egy hüvelyi ultrahangvizsgálatra bejelentkezni. Ekkor legfeljebb csak egy parányi petezsák mutatható ki, ami most indul majd még rohamosabb fejlődésnek. ?

Kategória

Budaörs
Corvin Pasarét

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!