Google értékelés
5.0
3334 értékelés alapján
js_loader

Minden, amit tudni akartál – és tudnod kell – a PCOS-ről

2023. 04. 16.

A rövidítést már sokan hallották, de azt kevesebben tudják, mi is ez a betegség – olykor az érintettek sincsenek pontosan tisztában vele, hogy mi megy végbe a szervezetükben. Ez nem csoda, a PCOS ugyanis egy bonyolult tünetegyüttes, szerteágazó hatásokkal, amit nem egyszerű megérteni. Hogy ezt megkönnyítsük, összeszedtük a fő tudnivalókat erről a betegségről.

Mi az a PCO vagy PCOS?

PCO vagy PCOS rövidítések a policisztás ovárium szindróma kifejezést takarják, (angolul PolyCystic Ovary Syndrome). Ez egy hormonális rendellenesség, amely azonban a nőgyógyászat hatáskörébe tartozó szerveket érinti elsősorban, így, mondhatni, a határterületen helyezkedik el az endokrinológia és a nőgyógyászat között. 

Az elnevezés beszédes: a PCOS a petefészkekben ciszták kialakulását eredményezi, amelyek csúnya dolgokra képesek: akadályozhatják a petesejt érését és a tüszőrepedést, így teljesen összezavarhatják a ciklust, nagymértékben növelve ezzel a termékenységi problémák kockázatát. Nem véletlen, hogy meddőségi vizsgálatok, kezelések esetén gyakran kerül elő.

A ciszták alatt nem óriási méretű elváltozásokat kell érteni: ezek pici, 5-8 mm-es ciszták, amik valójában fejlődésben megrekedt petesejtek, amik nem tudnak akkorára nőni, hogy érett petesejtként kiszabadulhassanak a tüszőből. Az ultrahangon kis fekete pöttyöket látunk egymás mellett, a tankönyv szerint a petefészek kérge alatt, gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el.

Mi az, ami nem PCO? Avagy mi az a PCOM?

Nagyon sokszor hallom páciensektől, hogy egyszer, ezer éve néztek nála egy ultrahangot, ami alapján közölték vele, hogy PCO-ja van, és emiatt nem lehet gyereke, vagy majd csak nagyon nehezen. Kérlek, ha neked is mondtak ilyet: mielőbb felejtsd el! A PCO diagnosztikája nem ultrahang diagnosztika. (lásd később).

Létezik egy kifejezés: policisztás petefészek morfológia, azaz PCOM, ami arra utal, hogy hasonlóan néz ki a petefészek az aktuálisan látott kép alapján, mint a PCO-s pácienseknél. Ultrahangos leírásokban használják még a “PCO jellegű” kifejezést is. Ez annyit tesz, hogy a petefészkek kicsit nagyobbak az átlagosnál és több fekete pöttyöcske, azaz ún. antrális folliculus helyezkedik el bennük. De ez önmagában nem elég a PCO diagnózisához. Lehet, hogy az. De nem biztos. Lehet, hogy később alakulnak ki tünetek. De lehet, hogy soha. A betegség, és megjelenési formái igen széles skálán mozognak, sosem lehet egyetlen egy ultrahangból, vagy egyetlen egy tünetből messzemenő következtetéseket levonni. 

Élettani jelenség a PCOM fiatal felnőtteknél, azaz 20 éves kor alatt, vagy az első menzesz után 8 éven belül. 

Kinél alakulhat ki PCOS?

A PCOS okai még nem teljesen ismertek, így azt sem tudjuk pontosan meghatározni, hogy kinél alakulhat ki. Kizárólag nőket érint (lévén a férfiaknak általában nincs petefészkük), életkor tekintetében jellemzően a reproduktív korban lévő hölgyek körében fordul elő, tehát nagyjából 15-45 éves kor között. Világszerte, illetve Magyarországon is a női lakosság körülbelül 5-10%-a kénytelen küzdeni a betegséggel.

Amit tudunk, hogy a kialakulásában közrejátszik genetikai hajlam, és környezeti okok (mely között ott lehet az inzulinrezisztencia nevű betegség (ezt később részletezzük), de nem kötelező érvényűen!)  Végeredményben egy olyan állapot alakul ki, amelyben a petesejtek az érésük egy korai stádiumában megraganak, ezáltal a normálistól eltérő hormonális környezet alakul ki a szervezetben. Más jelek, más szignálok érkeznek a petefészek felől az agyunkba, és viszont. Így – ahogy a köznyelv mondja – felborul az amúgy is elég labilis hormonegyensúlyunk, ami végül már egy önfenntartó folyamattá változik.  Emellett a PCO gyakoribb a túlsúlyos nőknél, de ez nem jelenti azt, hogy a vékonyaknál kizárt a megjelenése. 

Miből gyaníthatod, hogy PCOS-ed van?

Azt gondolnád, hogy ha ciszták vannak a petefészkedben, azt csak észreveszed valamiből, de sajnos nem feltétlenül. Elképzelhető, hogy az égvilágon semmi nem utal rá, de igazából az is, hogy vannak jelek, csak nem veszed észre, vagy másnak tulajdonítod őket. A PCOS-t ugyanis elég nehéz felismerni, még tünetek alapján is maximum gyanítani lehet. 

Nézzük meg, milyen tünetek jelentkezhetnek PCOS esetén:

 1. Menstruációs ciklus rendellenességei: a PCOS-ben szenvedő nők általában hosszabb és/vagy szabálytalan menstruációs ciklusokat tapasztalnak, vagy akár teljesen el is maradhat a menstruációjuk.
 2. Petefészekciszták: ahogy említettük, a PCOS petefészekcisztákat okozhat erről kapta a nevét is.
 3. Magas tesztoszteronszint: a PCOS-ben érintett nőknél a tesztoszteron szintje magasabb, mint az átlagos.
 4. Elhízás: PCOS esetén gyakran előfordul az elhízás, ami növelheti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 5. Nehezített teherbeesés: sajnos ez az alattomos betegség a termékenységre is negatív hatással van. De!! Nagyon fontos hogy tudd: PCOS nem egyenlő meddőség! Tökéletesen kezelhető, így ha esetleg segítség is kell hozzá, de ha csak ezen múlik: a kívánt gyermekáldás nem marad el!
 6. Hangulatingadozások: a hormonális változások hangulatingadozásokat, szorongást és depressziót is okozhatnak.
 7. Fokozott szőrnövekedés: az arc a mellkas, a has és a végtagok területén fokozottan növekedhet szőr a PCOS miatt.
 8. Pattanások: sajnos bőrproblémák is előkerülhetnek a betegség miatt, pattanásokat és mitesszereket okozhat.
 9. Hajhullás: a férfi nemi hormonok normálisnál magasabb szintje miatt a haj hullani kezdhet. 

A fentiek közül a petefészekciszták, illetve a magas tesztoszteronszint olyasmi, amit csak direkt vizsgálattal lehet kideríteni, magadtól nem fogsz tudni róla.

Ha pedig megnézed, a többi tünet relatív, vagy mással is magyarázható: elhízás, termékenységi problémák, nehézkes fogyás, hajhullás, bőrproblémák, hangulatingadozások. A nők többsége állandóan harcol a súlyával, a problémás bőr PCOS nélkül is sokakat érint. Legyünk őszinték, olykor a hangulatunk is elég csapongó, a haj hullhat ezer más dolog miatt.

Három dolog van, ami jelzésértékű lehet: 

 • ha túlzottan szőrösödsz olyan helyen, ahol nem feltétlenül kellene (pl. has, áll, mellkas), 
 • ha menzeszed nagyon rendszertelen, esetleg a ciklusaid 35 napnál is hosszabbra nyúlnak, esetleg teljesen ki is maradnak olykor,
 • a termékenységi gondok, ha nem is kifejezetten PCOS-re utalnak, azt azért jelzik, hogy ebbe az irányba is érdemes vizsgálódni.

Nem feltétlenül biztos, hogy ez a három tünet PCOS-t jelent, de mindenképpen kivizsgálást indokolnak!

Sajnos a felismerést akadályozza az is, hogy a menstruációs ciklus óriási tabutéma. Emiatt sok nő csak a sajátját ismeri, nincs támpontja, amihez hasonlíthatja, hogy észrevehesse, ha valami nem oké. Ezért nagyon fontos tisztában lenni a normális ciklussal.

De akkor hogyan derül ki?

Sokszor az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton – ez még egy ok, hogy rendesen járj minden évben. Ha az orvos alapos, a kérdéseire adott válaszok alapján már gyanút foghat, hogy valami nem stimmel, jobban meg kellene téged nézni. 

Ha csinál egy hüvelyi ultrahangot, ott többnyire látszanak a ciszták is a petefészekben, ami azért már több, mint gyanús, de a diagnózishoz önmagában kevés, így tovább kell menni a vizsgálatokkal.

De sajnos nem élünk ilyen ideális világban: a rákszűrés sok helyen tényleg csak egy kenetvétel, az egyetlen kérdés, ami elhangzik, az utolsó menzesz dátuma, illetve, hogy van-e panasz, és ultrahang sincs. Ha nincs panasz, amit emlegetsz, akkor a téma le is van zárva. 

Ezért előfordul, hogy a PCOS évekig teljesen rejtve marad, és csak akkor kerül felszínre, amikor már teherbeesési problémák miatt termékenységi vizsgálatok folynak – nem is gondolnád, hány nő van, aki a meddőség kapcsán szembesül a diagnózissal!

Hogyan lehet a PCOS-t diagnosztizálni?

A PCOS diagnosztizálása nem egyszerű. Mivel egy tünetegyüttesről beszélünk, ezért néhány tünet együttes fennállása esetén mondhatjuk ki a PCOS diagnózist.

A diagnózist a következők alapján állítjuk fel:

 • Orvosi anamnézis: a beteg tünetei, egészségi állapota, menstruációs ciklusai, valamint a családban előforduló hormonális rendellenességek jelzésértékűek lehetnek.
 • Testi tünetek: testsúly, szőrnövekedés, a bőr állapota árulkodó lehet.
 • Laborvizsgálatok: a hormonpanelből kiderül, milyen az aktuális hormonstátuszod, milyen arányban vannak jelen androgén hormonok. 
 • Ultrahang: az ultrahang segítségével fény derülhet a petefészkek méretére és az esetleges ciszták jelenlétére.

A diagnózis felállítása általában akkor történik meg, ha a nőnek két vagy több PCOS-re jellemző tünete van, és a vizsgálatok eredményei is ezt támasztják alá

Hogyan kell kezelni a PCOS-t?

A PCOS kezelésének módja függ a tünetek súlyosságától, az beteg életkorától és egészségi állapotától, valamint attól, hogy tervez-e terhességet. Alapvető fontosságú az egészséges életmód: mozgás és megfelelő étkezés, különösen, ha inzulinrezisztencia (IR) áll a PCOS hátterében. A hormonszintek szabályozására vannak gyógyszerek, ahogy a termékenység növelésére és a bőrproblémák kezelésére is. 

Súlyos esetben műtéti megoldás is szóba jöhet, ez az úgynevezett petefészek drilling műtét. Nagyon ritkán alkalmazzuk, csak gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben.

Fontos megjegyezni, hogy nincs egységes protokoll: maga a PCOS egyénenként változó lehet, és ami egy bizonyos nőnek hasznos, az egy másiknak nem válik be. A kezelési terv tehát személyre szabott, és rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges az egészség hosszútávú megőrzésének érdekében.

PCOS és inzulinrezisztencia (IR) – mi közük ezeknek egymáshoz?

Látszólag semmi, mégis van egy közös nevező: a hormonok. 

Korábban ígértük, hogy kifejtjük, hogyan kapcsolódik az inzulinrezisztencia a PCOS-hez. Ehhez első körben azt kell megértenünk, mit is jelent pontosan az IR. 

Az inzulinrezisztencia

Egészséges esetben a hasnyálmirigy által termelt, inzulin nevű hormon segít a sejteknek a cukrot felvenni. A sejteknek ugyanis szükségük van cukorra a működésükhöz. Ha a termelődő inzulin ellenére nem jut be a cukor a sejtekbe, akkor továbbra is magas marad a vércukorszint, ami további inzulin termelődéshez vezet. Így a megnövekedett mennyiségű inzulin már elégnek bizonyul ahhoz, hogy bevigye a cukrot a sejtekbe. Ezt tudjuk mérni: meghatározott cukor (szénhidrát) mennyiségre mennyi inzulin termelődik, és ennek hatására hogyan változik a vércukorszint, és mindezeknek időben milyen a lefutása. 

Az IR egy olyan állapot, amikor a szervezet valamiért nem reagál megfelelően a hasnyálmirigy által termelt inzulinra, azaz rezisztenssé válik rá. Mivel a termelt inzulin ellenére is magas a vércukorszint, szegény hasnyálmirigy még megfeszítettebb tempóban dolgozik, hogy kompenzálni tudja a problémát. Röviden tehát arról van szó, hogy a szervezet kénytelen a normálisnál jóval több inzulint előállítani ahhoz, hogy normál szinten tudja tartani a vércukorszintet. Ez az állapot az inzulinrezisztencia.

Az IR-rel az a baj, hogy a 2-es típusú diabétesz előszobája, magyarán, ha nem sikerül visszafordítani, akkor lassan, de biztosan cukorbetegek leszünk. Mert mi történik azzal, aki túlhajszolja magát? Előbb-utóbb kiég. És ez történik a hasnyálmirigyünkkel is, ha inzulinrezisztenciával küzdünk. Egy ideig próbálja tartani a tempót, ezerrel termeli az inzulint, azonban egyre több és több kell ahhoz, hogy a vércukorszint egészséges szinten maradjon. Egyszercsak nem bírja már az iramot, és akkor jön a diabétesz.

Hogyan kapcsolódik mindehhez a PCOS?

A magas inzulinszint a kulcs: az inzulin ugyanis növeli az androgének, azaz a férfi nemi hormonok termelődését, ami a PCOS kialakulásához vezethet. Az androgének megzavarhatják az ovulációt, amely egyenes út a menstruációs problémákhoz és a meddőséghez.

A PCOS és az inzulinrezisztencia kapcsolatából logikusan következik, hogy az inzulinrezisztencia kezelése fontos szerepet játszik a PCOS kezelésében is. Az életmódváltozások, mint például az egészséges táplálkozás és a testmozgás, segíthetnek az inzulinérzékenység javításában és a PCOS tüneteinek enyhítésében. Ezenkívül vannak gyógyszerek, mint például a metformin, amelyek csökkentik az inzulinrezisztenciát, így segíthetnek a PCOS tüneteinek enyhítésében.

Az IR kezelése jelentősen javíthatja a PCOS tüneteit, de a PCOS-t valószínűleg nem lehet teljes mértékben gyógyítani. A kezelés célja a tünetek enyhítése és a betegség okozta egészségügyi kockázatok csökkentése.

Fontos tudni, hogy nem minden PCOS mögött áll IR, ahogy nem minden IR-es küzd PCOS-szel is. Viszont, ha az inzulinrezisztencia volt a PCOS kialakulásának táptalaja, akkor aligha várható javulás az IR kezelése nélkül!

Mi történik, ha nem kezelik a PCOS-t és az IR-t?

Mint általában, a struccpolitika PCOS és az IR esetén sem lehet megoldás, még akkor sem, ha semmi tünetet nem érzékelsz. Attól még ugyanis a betegség ott van, és csendesen rombolja a szervezetedet a háttérben.

Ha nem kezelik a problémát, az csak súlyosabb lesz, és bizony következményekkel jár: 

 1. Meddőség: a magas androgénszintek miatt a petefészkekben növekedő ciszták megakadályozhatják a petesejtek megfelelő érését és felszabadulását.
 2. Magas vércukorszint: az inzulinrezisztencia hosszútávon cukorbetegséghez vezethet.
 3. Szív- és érrendszeri betegségek: az IR növeli az artériák falainak elmeszesedését, továbbá csökkenti a HDL-koleszterinszintet (a jó koleszterint), amitől megnő a szívbetegségek és a stroke kockázata.
 4. Alacsony HDL-koleszterinszint: az IR miatt a HDL-koleszterinszint (a jó koleszterin) csökkenhet, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mit lehet tenni a PCOS megelőzése érdekében?

A pontos okok nem teljesen ismertek, ráadásul genetikai faktorok is közrejátszanak, ezért a PCOS megelőzése nem teljesen lehetséges. Azonban a következő lépések segíthetnek a kockázat csökkentésében:

 1. Egészséges életmód: az egészséges táplálkozás és a testmozgás segíthet az elhízás és az inzulinrezisztencia kialakulásának megelőzésében, ami a PCOS kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
 2. A stressz csökkentése, a relaxáció és a meditáció hasznos lehet a PCOS megelőzése érdekében. A stressz ugyanis számos hormonális változást okozhat a testben, amelyek hozzájárulhatnak a PCOS kialakulásához.
 3. A hormonális fogamzásgátlók használata a PCOS tüneteinek csökkentése mellett megelőzheti a ciszták kialakulását a petefészekben (erről azonban mindenképp szükséges orvossal egyeztetni!)

Ha érzékelsz tüneteket, és akár csak halványan felmerül benned a PCOS esélye, mielőbb fordulj orvoshoz! A korai diagnózis nagyon sokat számít a kezelés és az egészség megőrzése tekintetében. 

Beszéljenek helyettünk

elégedett ügyfeleink

Olvasd el mit mond néhány - hozzád hasonló - ügyfelünk, miután kipróbálták szolgáltatásainkat!

L33 Medical - Pasarét
Kitűnő5.0 1208 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittRebeka OrszágRebeka Ország ★★★★★ Nagyon jó hangulatú a rendelő, figyelmes és kedves a személyzet, a Benkovics doktornő alapos és barátságos, örülök, hogy őt választottam a vizsgálatra.Eszter MeisztericsEszter Meiszterics ★★★★★ Kevés szó esik azokról az asszisztensekről, akik munkaidőn kívül is nézik az emaileket és válaszolnak. Hónapokkal később is emlékeznek a páciensre. Sehol nem tapasztaltam ilyet! Ahogy azt sem, hogy pénteken délután S.O.S. kapok időpontot az akut problémámra. Az asszisztens hölgy mindent megtett, hogy segítsen. Köszönet az L33 munkatársainak.Pálma KovácsPálma Kovács ★★★★★ Nagyon kedvesek, teljesen nyugodtan tudok a vizsgálatra érkezni.Adrienn KerékgyártóAdrienn Kerékgyártó ★★★★★ Szívből ajánlom mindenkinek! Gyönyörű váró, jól működő foglalási rendszer, jól képzett, empatikus, szakmájukhoz kiválóan értő orvosok, a recepciós hölgy pedig nagyon kedves és segítőkész! Mindig lehet plusz egy kérdésem, a vizsgálatok nem "futószalagon" történnek. Ide mindig nyugodt szívvel érkezem.Orsi SzászOrsi Szász ★★★★★ Alaposak és informatívakZselyke KelemenZselyke Kelemen ★★★★★ Letisztult, barátságos és szép környezet. Már rögtön a recepciós lánynak járna az 5 csillag, aki olyan kedves volt hogy már két alkalommal is vigyázott a kisfiunkra amíg mi bent voltunk a vizsgálaton. Két doktornőnél jártam már (Farkas Eszter és Dajka Dalma doktornő) mindketten kedvesek, alaposak voltak és nyugodt légkört teremtettek a vizsgálatok során, biztonságban/ jó kezekben éreztem magam végig. Mindenkinek ajánlom a rendelőt!Ivett LakosIvett Lakos ★★★★★ Empátia, emberség, szakértelem, alaposság. Egy rendelő, ahol tényleg mindent elmagyaráznak, biztonságban érzem magam, bármennyit kérdezek, a legnagyobb türelemmel, és szaktudással válaszolnak, és ahova tudom, hogy bármikor nyugodtan, szorongás nélkül visszamehetek bármilyen kérdéssel, panasszal. Legnagyobb hála és köszönet Dr. Benkovics Júliának, és az L33 csapatának!!! Itt tényleg a legjobb kezekben érzem magam.Adrienn ÁgicsAdrienn Ágics ★★★★★ Kedves, biztonságos légkör párosult Benkovics doktornő magas szintű szakmaiságával.Edina Szalma-OroszEdina Szalma-Orosz ★★★★★ Csakis szuperlatívuszokban tudok beszámolni a rendelőben eltöltött időről, Benkovics doktornő egy csoda, nem kérdés hogy legközelebb is ide jövök, köszönöm! ❤️Brigitta BűrösBrigitta Bűrös ★★★★★ Nagyon kedves és körültekintő a doktornő. A recepción a kolléganők nagyon segítőkészek.Márti Varró-FeketeMárti Varró-Fekete ★★★★★ Ha lehetne adni csillagos 5-öst, akkor biztosan azt adnék! Dr. Benkovics Júliánál jártam most először, de nem utoljára. Új szintre emelte az eddig tapasztaltakat, ami a nőgyógyászatot illeti, iszonyúan figyelmes, profi, segítőkész és megoldás-orientált.Köszönöm!Kata KovacsKata Kovacs ★★★★★ Vegtelenul pozitiv elmeny volt es orom vegre korultekinto szakmai hozzaallast kapni a penzemert 🙏mindenkinek csak ajanlani tudom en biztos hogy a jovoben ide fogok jarni ;)Nikolett Gutyánné SzalaiNikolett Gutyánné Szalai ★★★★★ Nagyon kedves, figyelmes volt a doktor úr, a stílusa és a hozzáállása oldotta a vizsgálat miatti feszültségem.Klári CsKlári Cs ★★★★★ Mindenkinek szívből ajánlom ezt a rendelőt . Pontosak, udvariasak. Farkas Eszter doktornő empatikus , kedves , professzionális . Végig mindenről tájékoztatott , biztonságban , kellemesen éreztem magam .Sóti ErikaSóti Erika ★★★★★ Kedves, tiszteletteljes ellátás! Éreztem, hogy a doktornő igazán odafigyel rám. Támogató közeg!Enikő IstvánEnikő István ★★★★★ Szívből ajánlom a rendelőt mindenkinek!Amellett, hogy gyönyörű, letisztult és megnyugtató a környezet, mindenki őszintén nagyon kedves és empatikus. Itt tényleg minden kérdésedet felteheted és biztosan választ is kapsz rá.Én Benkovics Júlia doktornőnél jártam, aki végtelenül kedves, precíz, figyelmes és maximálisan egyenlő partnerként kezeli a pácienseket. Kiváló szakember! Már a jelenlétével megnyugtatja az embert.Ezúton is köszönök szépen mindent!Bettina HernyákBettina Hernyák ★★★★★ Nagyon szép a rendelő, mindenki nagyon kedves volt. Farkas Eszter doktornő segítőkész és minden kérdésemre részletesen válaszolt.Nikolett HercegNikolett Herceg ★★★★★ A rendelőben mindig nagyon kedvesen fogadnak az asszisztensek, segítőkészen állnak hozzám, az orvosok lelkiismeretesen végzik munkájukat és kedvesek, tájékoztatnak, ezért is nyugodtan térek vissza minden alkalommal.Luca BacsikLuca Bacsik ★★★★★ Nagyon kedvesek az itt dolgozók , remekül végzik a munkájukat. Csak ajánlani tudom !Beáta VidaBeáta Vida ★★★★★ Nagyon figyelmesek, barátságosak, pontosak, csupa ++++js_loader
L33 Medical - Corvin
Kitűnő5.0 1469 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittEva VeresEva Veres ★★★★★ Csak ajánlani tudom, kedves, segítőkész személyzet és orvosi csapat. Igényes helyszín, egy rendelőhöz képest nagyon otthonos környezet :)Letícia BardóczLetícia Bardócz ★★★★★ Elképesztő kedves mindenki, eddig még csak 2 alkalommal voltam, de szinte biztos vagyok benne, hogy ide fogok visszajönni legközelebb is. Dr. Iszlai-Téglás Beátánál voltam szűrővizsgálaton és Dr. Fülöp Fanninál pedig lézeres kezelésen. Mindketten nagyon kedvesek voltak, folyamatosan mondták, hogy mikor mi fog történni, mire számítsak. Nincsenek buta kérdések, mindenre nagyon kedvesen és türelmesen válaszolnak. Sosem szerettem a nőgyógyászati vizsgálatokat, s bár még most sem a kedvencem, sokkal kevésbé fogok izgulni a következő alkalommal. Sosem távoztam még mosolyogva ilyen vizsgálatok után :) csak ajánlani tudom!! A rendelő is nagyon kellemes, tiszta, modern.Panka NikolaPanka Nikola ★★★★★ Szép, igényes és tökéletes ellátás. Már többször igénybe vettem a klinika szolgálltatásait és mindig ugyan abban a tökéletes ellátásban részesültem. Finom kávé és kedves asszisztensek.Apollónia Kincső Dr. SebestyénApollónia Kincső Dr. Sebestyén ★★★★★ Héra Anna doktornő a világ legcukibb nőgyógyàsza. Előtte mindig férfi dokihoz jártam, aztàn költözés utàn vàltanom kellett és ismerősök őt ajànlottàk. Egy percig sembàntam meg!Idén a harmadik éve, hogy hozzà jàrok. :)Ágnes IgazÁgnes Igaz ★★★★★ Nagyon kedves volt a doktor Úr, és az asszisztensnő is. Az orvos mindent elmagyarázott, hogy mi fog velem történni.A kezelést szinte nem is éreztem.Minden félelmem nagyon hamar elmúlt, megnyugodtam.Köszönöm!Jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a rendelőt, az ott dolgozó orvosokat, nővéreket!Helga WermuthHelga Wermuth ★★★★★ Nagyon kedvesek es segítőkészek, lelkiismeretes orvosok akik gyógyítani szeretnének. Csaj ajánlani tudom.Anett PeszekiAnett Peszeki ★★★★★ Szep, tiszta rendelo, kedves, segitokesz szemelyzet. Kulon meg 15 csillag Hera Anna doktornonek 🤗Krisztián KerekesKrisztián Kerekes ★★★★★ Minden simán ment, és egyesével végigvettük az eredmény minden értékét, elmagyarázták mi mit jelent.Anita MéhészAnita Méhész ★★★★★ Kedves recepciós hölgyek fogadtak.A doktor nő precíz, kedves, türelmes. Minden kérdésemre válaszolt. Teljesen elégedett vagyokJudit TüzérJudit Tüzér ★★★★★ Mindenki nagyon kedves volt a rendelőben, maga a hely modern és barátságos. Megnyugtatónak találtam a falon lévő idézetet, hogy ebben a rendelőben mindig lehet még egy kérdése az embernek. :) Dr. Bíró Noémi a legemberségesebb orvos, akivel eddig találkoztam, mindent nagyon érthetően elmagyarázott, megnyugtatóan kommunikált felém mindent, tanácsokat adott.Judit BengaJudit Benga ★★★★★ Empatikus, közvetlen, barátságos légkör, szakértelem, gyakorlatias orvosi tanácsok⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Móga doktor úrnál jártam, szívesen ajánlom másnak is!Edi irodaEdi iroda ★★★★★ Kitűnő hely, csak ajánlani tudom szívből, mintahogy Corvinon kívül Pasarétit is! Kiváló kedves orvosok, asszisztensek, recepciós hölgyek!Egyesegyedüli gond, hogy dr Kovács főorvos Úr már nem rendel sajnos egyik L33-ban sem😔 Budapesten !Nóra AlbrechtNóra Albrecht ★★★★★ Nagyon jó, és korrekt volt. Mindenki kedves és segítőkész.Rita SzabóRita Szabó ★★★★★ Tényleg minden kérdésemre választ kaptam, türelemmel, hitelesen, emberien, profin! Nagyon köszönöm!György OrgoványiGyörgy Orgoványi ★★★★★ Udvarias, gyors, várakozás mentes kiszolgálás.Így kellene működni az egész egészségyügynek is, amelyért egy életen át fizetünk!Kálmánné BácsatyaiKálmánné Bácsatyai ★★★★★ Jó napot kívánok!Nagyon kellemesen csalódtam,meg tudtam beszélni a kérdéseimet.Köszönőm.Adrienn KalányosAdrienn Kalányos ★★★★★ Kedves Recepciós jo hangulat idopont elott érkeztem de nem volt problemaKényelmes tiszta nyugodt környezet fogadott csak ajánlani tudomKósa BernadettKósa Bernadett ★★★★★ Kiváló, készséges szakemberek egytől-egyig. Kellemes, lágy légkör. Ha magánrendelő, akkor innentől számomra L33. :)Orsolya TompaiOrsolya Tompai ★★★★★ Hamarabb érkeztem a vérvételre, mint a lefoglalt időpont, de nem kellett várnom. Nagyon kedves volt a hölgy, aki vért vett. Egyszerű az online időpont foglalás.Rita TokárRita Tokár ★★★★★ Itt a legjobb kezekben vagyok! MINDENBEN segítségemre voltak, máshová nem is megyek! Profi csapat, akik nagyon-nagyon figyelmesek, segítőkészek!Dr.Nagy Boglárka pedig a legszimpatikusabb doktornő, akivel valaha találkoztam. Kisugárzásával, hozzáértő szakmai tudásával maximális támogatást, segítséget kaptam. Köszönöm! 💕js_loader
L33 Medical - Budaörs
Kitűnő4.9 657 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittAttila VAttila V ★★★★★ Kellemes hangulatú hely, egyáltalán nincs nyomasztó orvosi rendelő érzete. Kicsit eldugott a bejárat, de pont amikor elbizonytalanodunk, hogy jó helyen járunk-e, akkor kell menni még egy kicsit. Senkit ne tévesszen meg, hogy mindenhol nőgyógyászat van kiírva, más szolgáltatásuk is itt található.eszterkajaneszterkajan ★★★★★ Kedvesek és gyorsan kaptam időpontot! Minden tiszta, rendezett, jól lehet parkolni! Barátságos váró ès rendelők.Purt PetraPurt Petra ★★★★★ Kedves asszisztens és orvos, szép környezetSzabó DóriSzabó Dóri ★★★★★ Ide járok terhesgondozásra és iszonyat kedves mindenki, a doktornő segítőkész, nagyon alaposan kivizsgál, minden kérdésemre válaszol, egy rossz szavam sem lehet, pedig alapvetően kritikusnak tartom magam..Az időpont is komolyan van véve, pontban akkor be is hívtak eddig mindig!!Sőt, telefonon is kellett kérnem egy igazolással kapcsolatban segítséget, le a kalappal a recepciós hölgy előtt, maximálisan segítőkész volt és a megoldásra fókuszált.Csak ajánlani tudom!!! 😊Berkes-Szentirmai RichardBerkes-Szentirmai Richard ★★★★★ Gyors műtéten estem át , minden rendben ment. Csak ajánlani tudom őket ☺️Erzsébet Biróné MóriczErzsébet Biróné Móricz ★★★★★ Több alkalommal jártam a budaörsi rendelőben, az ott dolgozó orvosok és asszisztensek kedvesek és figyelmesek.A rendelőben tisztaság van és jól felszerelt.Belina TimeaBelina Timea ★★★★★ Szép, tiszta rendelő egy nyugodt környezetben, ahol kedves, mosolygós és segítőkész recepciósok várnak.Héra Anna doktornőnél jártam nőgyógyászaton, aki nagyon alaposan kikérdezett és megvizsgált, minden kérdésemre készségesen válaszolt, egyszer sem éreztem kellemetlenül magam a vizsgálat során. Nála rendesebb, profibb, emberségesebb orvoshoz még nem volt szerencsém, a doktornőt és a rendelőt is meleg szívvel ajánlom!Barbara SimonicsBarbara Simonics ★★★★★ Hihetetlen kedves mindenki, türelmesek, kérdezhetsz, elmagyaráznak mindent, h az ember értse. Imádom ezt a rendelöt! És az új helyük is nagyon szép Budaörsön :)Krisztián KovácsKrisztián Kovács ★★★★★ Profi, gyors, korrekt.Kalóz VegaKalóz Vega ★★★★★ Ha várakozás nélküli, fájdalommentes vérvételt szeretnél, itt a helyed:) Karcsi nővér egy igazi csoda! A recepciós hölgy kedvessége is sokat segít, ha izgulsz egy kicsit!Cintia Balázs-BudaiCintia Balázs-Budai ★★★★★ Minden szuper volt.A recepciósok nagyon kedvesek, a doktornő pedig rendkívül körültekintő.Minden kérdésemre választ kaptam.Köszönöm mégegyszer!A jövőben is igénybe fogom venni a szolgáltatásokat.Fruzsina SzilágyiFruzsina Szilágyi ★★★★★ Még csak egyszer voltam, de nagyon elégedett vagyok. A rendelő igényes, a doktornő szakmailag nagyon felkészült, és úgy válaszolta meg a sok kérdésem, hogy végre nem éreztem, hogy gond, hogy érdeklődöm. Szerintem vissza fogok járni. Az ügyintézés telefonon, e-mailben könnyen és gyorsan megy.Anikó VámosiAnikó Vámosi ★★★★★ Megbízhatóság és alaposság jellemzi a doktornőt.Krisztina FodorKrisztina Fodor ★★★★★ Nagyon kedves volt mindenki a Doktornő elmagyarázott mindent érthetően, csak ajánlani tudom.Orsolya MajorosnéOrsolya Majorosné ★★★★★ Biztonságot nyújt minden téren. A szaktudás, a türelem, a felszereltség a környezet.Katinka Pozsgay-FarkasKatinka Pozsgay-Farkas ★★★★★ Először jártam az L33 budaörsi rendelőjében Dr. Tóth Edina doktornőnél. A doktornő és a recepciós hölgyek is nagyon kedvesek voltak, a rendelő pedig igényes és jól felszerelt.Zita KovácsZita Kovács ★★★★★ Könnyen megközelíthető, bizalmat sugárzó hely. A doktornővel maximálisan meg vagyok elégedve.Bea OroszkiBea Oroszki ★★★★★ Először voltam az L33 Medicalnál Budaörsön . Kedves recepciós , nagyon tiszta rendelő . Dr. Rencz Rita doktornőnél voltam ,nagyon kedves és mindent elmagyarázott csak ajánlani tudom.Timea Helyiné MolnárTimea Helyiné Molnár ★★★★★ Nagyon szép, tiszta és igényes rendelők, jól felszerelt eszközökkel. Mi Kerepesi doktornőnél voltunk Budaörsön a tinédzser lányommal és maximálisan elégedettek vagyunk, nagyon alapos és mindent részletesen elmagyaráz, lelkiismeretes munkát végez, csak ajánlani tudom mindenkinek!Éva Kiss-FehérÉva Kiss-Fehér ★★★★★ Sajnos többször volt nagyon rossz, kellemetlen tapasztalatom más orvosoknál, úgyhogy nagyon izgultam a vizsgálat előtt. De szerencsére minden félelmem alaptalan volt, a doktornő (dr. Purcsi Katalin) nagyon kedves és készséges volt. Végre nem kell félnem!js_loader
L33 Medical