Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Lézersebészet

Tények és tévhitek a sipolyról

A sipoly olyasmi, amiről valószínűleg senki sem szeretne a saját szervezete kapcsán hallani, sajnos azonban néha mégis megtörténik. Ha pedig érintettek vagyunk, nagyon különböző információkkal találkozhatunk a témával kapcsolatosan, köszönhetően annak, hogy számos tévhit él a köztudatban a sipolyról. Igyekeztünk ezeknek utánajárni, és tisztába tenni, hogy mi is az a sipoly pontosan, illetve mikor milyen kezelést igényelhet.

Mit jelent a sipoly?

Kezdjük a tényekkel: a sipoly (latin nevén fistula) egy nyílás valahol a testben, amelyen keresztül folyadék tud átáramolni. Létrejöhet két testüreg, testüreg és a bőr, illetve testüreg és a szomszédos szerv között. Kialakulásának oka többnyire valamilyen szöveti károsodás (direkt vagy véletlen), illetve gyulladás. A sipolyok lehetnek akutak vagy krónikusak, illetve a tünetek súlyossága is nagyon változó lehet.

A sipolyokon átáramló folyadék lehet széklet, vizelet, váladék, nyál, vér. Jellemző a folyamatos váladékozás, így a fertőzésveszély is nagy lehet bizonyos területeken. Ez alapján látható, hogy a sipoly lehet nagyon kellemetlen, de kifejezetten veszélyes probléma is, amit mihamarabb kezelni kell.  

A sipollyal kapcsolatban ugyanakkor él néhány tévhit, amik miatt a betegek olykor lebeszélik magukat arról, hogy orvoshoz forduljanak. 

Írunk ezekre néhány példát:

  • A sipoly nagyon fáj – tudnám, ha lenne. Aki csak minimális kellemetlenséget érez, vagy nem egyértelmű tüneteket tapasztal, azt gondolhatja, hogy nincs semmi gond, hiszen egy sipoly nagyon fájdalmas lenne. Nos, ez nem igaz: a sipoly akár teljesen észrevehetetlen is lehet, de ebben az esetben is lehetnek súlyos következményei, ha kialakul belőle egy csúnya fertőzés. Éppen ezért, a legkisebb gyanú esetén célszerű orvoshoz fordulni.
  • A sipoly kezelése mindig műtéti beavatkozást igényel. Sajnos sokan inkább a struccpolitikát választják, ha azt gondolják, hogy az állapotuk kezelésének egyetlen módja a műtét. Inkább nem kérnek segítséget, csak nehogy műtétre kerüljön a sor. Szerencsére azonban a sipolyok esetében nem mindig van szükség műtétre, ellenben minél tovább hagyjuk eszkalálódni a problémát, annál valószínűbb, hogy ez lesz a vége. Ha nem súlyos a helyzet, antibiotikumos kezeléssel is meg lehet úszni a dolgot.
  • A sipolyt úgysem lehet végleg meggyógyítani. Óriási tévhit, hogy akinek sipolya van, az valószínűleg „úgy marad”, vagyis csak kezelgetni lehet a gondot, de végleges gyógyulás nincs: a sipoly számos esetben tökéletesen gyógyítható a megfelelő kezeléssel. Minél korábban mész orvoshoz, erre annál nagyobb az esély!   
  • A sipoly komoly fertőzésforrás. Ez féligazság: lehet fertőzésforrás, de nem mindig az. Ha például egy műtéti hegnél alakul ki sipoly, amin keresztül bejuthatnak kórokozók, akkor lehet fertőzésforrás, illetve a széklet áramlása is okozhat gondokat, ha olyan területet érint a sipoly. De egy belső sipoly, ahol például csak vér, illetve steril váladék áramlik, nem lesz fertőzésveszélyes.  

Miért alakulnak ki a sipolyok?

A sipoly kialakulásának több oka is lehet, legtöbb esetben valamilyen sérülés, károsodás áll a háttérben.

A sipolyok leggyakrabban a következő folyamatok következményei:

  • Gyulladások következtében kialakult szöveti károsodások;
  • Traumák, amik jelenthetnek balesetet, műtéti hegeket, égési sérüléseket, vagy sugárkezelt területeket;
  • Bizonyos daganatos megbetegedések, mint a bőrt, a húgyhólyagot, vagy a vastagbelet érintő ráktípusok;
  • Krónikus betegségek, úgymint Crohn-betegség, bizonyos autoimmun problémák;
  • Egészségtelen életmód: káros szenvedélyek, egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány.

Hogyan lehet a sipolyt kezelni?

Ahogy már korábban említettük, ha nem súlyos a helyzet, akkor a sipolyt antibiotikumos kezelés is megszüntetheti, de az is elképzelhető, hogy sipoly műtétre is szükség lesz.

A sipoly műtét különböző lehet attól függően, hogy hol helyezkedik el a sipoly és mennyire súlyos. Ha a felszínhez közel van, akkor akár járóbeteg ellátás keretein belül, lézerrel is eltávolítható, de ha mélyebben helyezkedik el, akkor altatásos műtétet végeznek, kórházi megfigyeléssel.

egynapos sebészet, fistula, lézersebészet, sipoly

Szakértői segítség a témában

L33 Medical