Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Nőgyógyászati rákszűrés: hogyan zajlik és mit mutat meg a vizsgálat?

A számos szűrővizsgálat közül, amikre elvileg évente kellene járni, a nőgyógyászati rákszűrés az egyik. Legyünk őszinték: ez senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Kicsit kellemetlen, és még az eredmény miatt is izgulhat az ember. Nem érdemes azonban kihagyni, hiszen, ha valami gond van, minél előbb fedezzük fel, annál többet tehetünk – ha pedig nincs, megnyugodhatunk. 

Mi az a rákszűrés és miért van rá szükség?

Vannak bizonyos szerveink, amik hajlamosabbak a rákos elváltozásokra, illetve olyan ráktípusok, amiket könnyebben ki tudunk szűrni. A méhnyakrák is ezek közé tartozik, ezért is érdemes eljárni az éves szűrővizsgálatra.

Valójában azonban csak a köznyelv hívja a vizsgálatot rákszűrésnek, ennél azért többről van szó. A vizsgálat során a szeméremtest, a hüvely, a méh, illetve a petefészkek állapotát is ellenőrizzük. Úgy kell tehát elképzelni, mint egy általános állapotfelmérést odalent.  

Persze megtörténik maga a rákszűrés is: a méhnyak felszínéről mintát veszünk egy szempillaspirálra emlékeztető, vékony kis pálca segítségével. Ezt a mintát küldjük el a laborba, ahol a citológus ellenőrzi, milyen állapotban vannak a sejtek. Kialakult rákos elváltozásokon kívül rákmegelőző állapotokat is ki lehet így szűrni.

Hogyan zajlik pontosan a nőgyógyászati szűrővizsgálat?

  • Az első lépés mindig egy kis beszélgetés, ahol elmondhatod az esetleges panaszaidat, illetve az orvos rákérdez az utolsó menstruációd időpontjára, a vérzés, illetve a ciklus hosszára stb. 
  • A vizsgálóasztalon először egy úgynevezett bimanuális, azaz kétkezes vizsgálat következik. Az orvos először áttapintja a külső és belső nemiszerveket. Egy „kacsa” nevű eszköz segítségével feltárja a hüvelyt, így lehetősége nyílik megvizsgálni a méhszájadat, hüvelyboltozatot és hüvelyfalat.  
  • Ezután jön maga a „rákszűrés”, vagyis a kenetvétel: az orvos leveszi a szükséges váladékot – nem kell aggódni, ez nem fáj! 
  • Sor kerül(het) hüvelyi ultrahangvizsgálatra is, amelynek során a méh és a petefészkek állapotának ellenőrzése történik. 
  • A vizsgálat végeztével ismét beszélgetésre kerül sor: az orvos elmondja, mit talált vagy nem talált, mikor várható a szűrés eredménye, mit kell tudni ezzel kapcsolatban. 

Ezzel túl is vagy rajta, ha minden jól megy, 1 évig nincs újabb teendő! 😊

A rákszűrés eredménye: mikor kell aggódni?

Természetesen az ember azért izgul egy kicsit, hogy a citológia rendben legyen, még akkor is, ha nem tapasztal semmilyen tünetet, és makkegészségesnek érzi magát. Az igazi megkönnyebbülés mégiscsak az, amikor az orvos közli, hogy minden oké!

Nos, a rákszűrés esetében az az általános eljárás, hogy hívnak, ha gond van. ha nem csörög a telefonod 2-3 héten belül, akkor valószínűleg minden rendben, de természetesen Te is érdeklődhetsz, ha biztosra szeretnél menni.

Mit jelentenek az eredmények?

A rákszűrés eredményét sokáig az úgynevezett Papanicolau-skálán adták meg, ami így lehetett P1 és P5 közötti eredmény. A P1 és a P2 jelenti a negatív eredményt, a P4 és a P5 már valamilyen rákos állapot, ami azonnali beavatkozást igényel. Az érdekes a P3 volt, ami valamilyen elváltozást jelent, de ez jelenthetett egy gyulladásos állapotot és már majdnem rákos állapotot is – nagyon tág kategória, az ember pedig így természetesen frászt kapott egy P3-as eredmény láttán. 

A köztudatban még mindig a Papanicolau-skála eredményei élnek, de az orvosok már rég nem ezt használják, hanem a Bethesda-skálát, ami főként a korábbi P3-nak megfelelő eredményeket tudja sokkal jobban konkretizálni, így már első körben is világosabb, mivel állunk szemben és mi a teendő.

A teljesség igénye nélkül a következő kategóriákat különítjük el az átmeneti állapotban:

  • ASCUS: ide tartoznak a legenyhébb eltérések, például gyulladások, amik könnyen gyógyíthatók
  • L-SIL elváltozások: ide tartozik például maga a HPV vírus jelenléte – nem súlyos, de oda kell figyelni
  • H-SIL elváltozások: ezek a súlyosabbak, amit már komolyabb rákmegelőző állapotnak tartunk.

a rákszűrési leleten található összes kifejezés részletes leírását itt találod

A minta alapján a citológus javaslatot tesz további teendőket illetően – lehet, hogy elegendő bizonyos időközönként kontroll, lehet, hogy kezelés után kell kontroll, de az is lehet, hogy azonnali műtét a javaslat, ez mindig egyén- és elváltozásfüggő. Szóba kerülhetnek további, ún. biomarker vizsgálatok is, melyekkel az elváltozás súlyossága tovább finomítható, ezáltal nem kerül sor például egy fölösleges műtétre, vagy épp ellenkezőleg: hamarabb észreveszünk egy súlyos állapotot, amikor azonnal operálni kell.

Több, mint rákszűrés

Ezzel a szűréssel nem csupán a rákos vagy rákmegelőző állapotokat tudjuk vizsgálni, hanem arra is választ kapunk, hogy aktuálisan fennáll-e valamilyen fertőzés, esetleg olyan hormonális állapot melynek hatása már a sejteken is látszik. Ezeket nevezi a kiértékelő lap „nem neoplasztikus elváltozásoknak”, azaz ezek nem rosszindulatú daganattal összefüggő eltérések.

Valamint a „klasszikus” citológia során nem csupán a már meglévő rákos elváltozást lehet kiszűrni – a jelentősége éppen abban rejlik, hogy a megelőző állapotokat is láthatjuk.

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrákok közel 100%-áért a HPV vírus felelős. Ez azonban szerencsére nem jelenti azt, hogy mindenki, aki elkapja a HPV vírust, méhnyakrákos lesz. Sőt, az esetek többségében a szervezet legyőzi a fertőzést. 

A folyamatot nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a HPV behatol a sejtbe és megváltoztatja, „elrontja”: a szűréssel ezt a változást tudjuk észrevenni, még mielőtt ténylegesen kialakulna a rák. Sokszor magától sem jut el idáig a fertőzés: módosítja a sejteket, de nem olyan szinten, hogy abból rákos elváltozás legyen, még előtte leáll. A probléma az, hogy mikor a folyamat elejét látjuk, nem tudjuk, hogy hol lesz az a fázis, amikor leáll a sejtek romlása, vagy leáll-e egyáltalán. 

A szűrés azonban lehetőséget ad arra, hogy már akkor közbelépjünk, amikor még nincs szó rákról, így pedig esélyt se adjunk neki!

Nőgyógyászat

Budaörs
Corvin Pasarét

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette: