Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Belgyógyászat | Kardiológia

Olyan akarsz lenni, mint egy húszéves? És a tested is bírja?

Téged is zavar, hogy már nem vagy olyan fitt és csinos, mint húszévesen? Nos, nem vagy ezzel egyedül. Ha eldöntötted, hogy szeretnél rajta változtatni, az már félsiker. De mielőtt fejest ugranál az életmódváltásba, nem árt, ha előre felkészülsz egy kicsit!

30-40 éves kor fölött sokakat kezd el zavarni, hogy már úgy néznek ki, mint a legszebb éveikben, és ezért nem kevesen kezdenek életmódváltásba. Ez önmagában szuper, hiszen az egészséges életmód jó dolog, és még senkinek nem lett attól baja, hogy odafigyelt a táplálkozására, illetve mozgott egy kicsit. Ha azonban a semmiből hirtelen fejest ugrunk önmagunk hajszolásába, abból már lehet probléma.

Fogyni, de gyorsan!

Az ember szereti lehetőleg azonnal látni a munkája gyümölcsét, és így van ez akkor is, amikor mozogni kezd azért, hogy vékonyabb, formásabb, izmosabb legyen. Csakhogy ez nem olyasmi, ahol pillanatok alatt lehet eredményt elérni. Sokan mégis megpróbálják, és elkezdik magukat túlhajtani – úgy, hogy előtte évekig, évtizedekig nem végeztek semmilyen említésre méltó mozgást. Nos, ez minden, csak nem egészséges, mert nagyon megterheli a szervezetet. 

Veszélyes is lehet, ha hirtelen vágunk bele

Még ha túl nem is hajtod magad, a sokéves passzivitás után akkor is sok lehet hirtelen a szervezetednek az újrakezdés. Ha éppenséggel túl sok, akkor ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek, úgymint a heveny szívizominfarktus, vagy a hirtelen szívhalál.

Bizony, ezek komoly dolgok, ezért nem árt az óvatosság. Senkit nem biztatnánk arra, hogy ne sportoljon – a sport mindenképpen jó, de kellő körültekintéssel érdemes belevágni, ha sokáig nem mozogtunk túl sokat. És ez bizony nem csak az idősekre vonatkozik. Hány hírt hallunk arról, mikor fiatal sportolók szíve adja fel hirtelen a harcot? Az ilyesmi bárkivel megtörténhet, elég csak egy korábban nem ismert, apró probléma a háttérben, és máris túl sok lehet egy normál mennyiségű mozgás is. 

Kezdjük állapotfelméréssel az életmódváltást!

Hogy elkerüljük a hasonló kimeneteleket, érdemes az életmódváltást azzal kezdeni, hogy ellátogatunk az orvoshoz egy állapotfelmérésre. Ellenőrzik a vérnyomást, pulzust, készítenek egy EKG-t, hogy kapjanak egy képet a szív működéséből stb. Ha biztosra akarunk menni (és miért ne akarnánk?) terheléses EKG-t és spirometriát, azaz légzésfunkciós vizsgálatot is lehet végezni.

Ha egy ilyen kivizsgálás során nem találnak semmi problémát, nyugodtan vethetjük bele magunkat a sportba – de persze csak fokozatosan, mert a túlterhelés az egészséges szervezetnek sem tesz jót!

Szakértői segítség a témában

L33 Medical