Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Mit ehet a szoptatós kismama – figyeljünk az allergénekre

Már említettük egy korábbi cikkben, hogy szoptatás alatt is okozhatnak gondot bizonyos ételek – habár sokkal kisebb arányban, mint azt a többség gondolja. Az ételérzékenység a babáknál megnyilvánulhat egyértelmű és kevésbé egyértelmű tünetekben. Fontos, hogy ne akarjuk otthon diagnosztizálni a picit, ez a gyerekorvos feladata lesz! Minden diétát csak az orvos tudtával kezdjünk el!

Fontos meghatározni, hogy mit ehet a szoptatós kismama

Milyen tünetek utalnak szoptatás alatt az ételérzékenységre?

Ha a szoptatott baba ételérzékeny, az logikusan azt jelenti, hogy valami olyasmire ad reakciót, amit az édesanyja evett. Leggyakrabban a bőre állapota, a széklete és a közérzete alapján szokott felmerülni az allergia gyanúja.

Ha a babának egyértelműen puffad, fáj a hasa, hasmenéses, vagy éppen székrekedése van, kiütések jönnek ki rajta, ekcéma, viszketés fordul elő, esetleg véres széklettel találkozunk, jogosan gondolunk ételallergiára. Ilyenkor mindenképpen a gyerekorvos segítségével kell megállapítani, hogy pontosan mi okozza a problémát. A megoldás pedig az, hogy a szoptató anyuka elhagyja ezeket az ételeket. Időbe telik, míg az allergén teljesen kiürül, de ha eltaláltuk, mire ad a baba túlzott reakciót, pár nap alatt azért már látható valamiféle javulás.

Kevésbé lesz allergiás a baba, ha szoptatás alatt kerüljük az allergéneket?

Sokan gondolják, hogy csökkenthetik a későbbi allergia kialakulásának valószínűségét azzal, ha szoptatás alatt nem fogyasztják a leggyakoribb allergéneket, mint például mogyorót, epret, tejet, szóját, tojást, citrusféléket.

Eddig semmilyen kutatás nem erősítette meg, hogy ennek bármilyen hatása lenne, ezért teljesen fölösleges szoptatás alatt bármilyen ételt kerülni! A babát magát kell figyelni: ha mutat reakciót bármire a felsoroltak közül, akkor lehet értelme az adott ételt elhagyni úgy 2-3 hónapra, majd újra megpróbálni. Ezt addig célszerű ismételni, amíg azt nem tapasztaljuk, hogy eltűntek a tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy az összes kisbaba mindössze 1%-a ételallergiás, és az ételallergiák fele tejallergia, azaz összesen 0,5%! Ezt azért emeljük ki, mert az anyukák hajlamosak nagyon sok esetben ételérzékenységet látni akkor is, amikor nem az a gond – lásd a hasfájósság problémáját.

Ha ételallergiára gyanakodsz, mindig egyeztess a gyerekorvossal, mielőtt kimondanád a diagnózist – nagyon sokszor teljesen más áll a háttérben!

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos,

Dr Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC szoptatási tanácsadó

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette: