fbpx

Útipatika – mit vigyél magaddal a nyaralásra?

Egy nyaralásra nagyon nehéz jól bepakolni. Szinte mindig otthon marad valami, amit el akartunk volna vinni magunkkal, és az is borítékolható, hogy elcsomagolunk egy sor olyan dolgot, amit aztán elő se veszünk egész idő alatt. Bármilyen hamar is kezdesz listát írni, bármilyen alaposan próbálod végiggondolni, hogy mire lehet szükséged, garantáltan nem lesz nálad minden. Egyvalami azonban nem szabad, hogy kimaradjon: az útipatika.

„Úgyis mindenhol lehet gyógyszert kapni”

Igen, ha frekventált nyaralóhelyre mész, akkor valószínűleg tényleg simán tudsz gyógyszert venni.

De biztos vagy benne, hogy egy idegen országban is hozzá fogsz jutni ahhoz a gyógyszerhez, amit otthon rendszerint használsz?

  • Mit teszel akkor, ha a gyermeked az éjszaka közepén házasodik be a nyaraláson, nálad pedig nincs gyógyszer?
  • Lehet, hogy te kiszámoltad, hogy éppen a nyaralás után fog megjönni a menstruációd, de mi van akkor, ha ez a ciklus valamiért egy kicsit rövidebbre sikerült, és a nyaralás kellős közepén jön meg?
  • Mi van, ha valakit baleset ér?
  • Hogyan szerzel be otthon felejtett, rendszeresen szedett gyógyszereket (pláne, ha vénykötelesek)?

A lényeg, hogy számos olyan helyzet adódhat, amikor azonnal szükség van bizonyos készítményekre. Éppen ezért nem árt, ha felkészült vagy, és van nálad egy kisebb készlet gyógyszerekből, elsősegély eszközökből, valamint higiéniás felszerelésből.

Mi kerüljön az útipatikába?

Ahhoz, hogy eldöntsd, mi az, amire feltétlenül szükség van egy útipatikában, azt kell elsősorban átgondolnod, hogy kik vesznek részt a nyaraláson, és nekik milyen szükségleteik lehetnek.

A nők egészsége

Felnőtt, pláne fiatal nők esetében mindenképpen szükség van betétre, tamponra, menstruációs kehelyre, vagy akármire, amit a nehéz napokon használni szoktak.

Nem árt, ha valami görcsoldó, fájdalomcsillapító is kerül a csomagba, olykor ugyanis a nehéz napok különös fájdalommal járnak, nem könnyű elviselni őket. Ha nem akarod, hogy a nyaralás alatt bekopogó menstruáció a strandolós napoknak is véget vessen, úszótampont sem árt magaddal vinni.

Mivel a megváltozott körülmények miatt könnyebben borul fel a hüvelylfórád, könnyebben alakulhatnak ki gombás panaszok is, ezért gomba elleni készítmény is kerülhet a neszeszerbe.

A gyerekekre gondolva

Ha vannak gyerekek a családban, akkor alap, hogy gyerekeknek való láz- és fájdalomcsillapító legyen nálunk, bárhová is megyünk. Minimum egyfélét mindenképpen vigyünk magunkkal, de a legjobb, ha kétféle hatóanyagú gyógyszer van nálunk, amiket szükség esetén tudunk váltva használni. A köhögéscsillapító szintén jó szolgálatot tehet.

Amire mindenkinek szüksége lehet

Láz- és fájdalomcsillapítót természetesen felnőtt kiadásban is vigyünk magunkkal, és egy megfázásra gondolva az orrspray sem árthat, ha kéznél van, legyen szó akár gyerekről, akár felnőttről. 

Sokan nem bírják jól az utazást, ezért hányinger-, illetve émelygéscsillapító gyógyszer is hasznos lehet. Gondolva az esetleges emésztőrendszeri problémákra, a hányáscsillapító, illetve a széntabletta szintén jól jöhet.

Ne feledkezzünk meg az esetleges rovarcsípésekről: legyen nálunk olyan készítmény, ami a viszketést, gyulladást enyhíti.

Bármikor szükség lehet egy alap elsősegélyszettre: fertőtlenítő, sebtapaszok, kötőzőszerek mindenképpen legyenek bepakolva!

Ne maradjanak otthon az állandó gyógyszerek!

A nyaralásra gondolva hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegségeinkről, ezért gyakori hiba, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek otthon maradnak.

Szívbetegeknél, inzulinos cukorbetegeknél ez óriási gondot jelenthet, és nem is mindig van lehetőség helyben pótolni az otthonmaradt orvosságokat. Mindenképpen gondoskodjunk róla, hogy ezek bekerüljenek a bőröndbe!

Ha van allergiás a családban, akkor allergia elleni gyógyszert is célszerű magunkkal vinni, bárhová is megyünk.

És természetesen a legfontosabb: ne maradjon otthon a naptej, mert nagyon csúnyán leéghetünk, ami pár napig kifejezetten fájdalmas, kellemetlen, hosszabb távon azonban veszélyes is lehet!

Ha van nálad egy jól összeállított útipatika, nem kell aggódnod a nyaralás alatt: minden helyzetben tudsz mihez nyúlni!