fbpx

6 dolog, ami ronthatja a férfiak spermaképét

A meddőségi kivizsgálás során hajlamosak vagyunk a nőkre helyezni a hangsúlyt, holott nagyon gyakran a férfiak spermaképével van probléma. Ami azt illeti, egyenlő arányban van férfi, illetve női oldalon az akadály, ezért nagyon fontos, hogy a férfi nemzőképességet is alaposan górcső alá vegyük. Sokan gondolják, hogy semmi esély a fogantatásra, ha férfi oldalon van gond, a spermakép azonban számos esetben javítható, illetve megelőzhető a romlása.

Mitől függ a férfi nemzőképesség?

A férfi nemzőképesség részben függ az egyén genetikai adottságaitól, részben ugyanakkor a külső hatások is befolyásolják. A spermakép tehát valamilyen szinten képes javulni, illetve romlani is. Ilyen okból fordulhat például elő, hogy egy olyan párnak, akiknek már van közös gyermeke, nem jön össze a második vagy többedik gyermek, akár a férfi rossz sperma képe miatt. Ilyenkor az a helyzet áll fenn, hogy az évek során a spermakép romlott és csökkent a nemzőképesség.

Az esetek többségében ez a környezeti tényezőknek, valamint életmódbeli szokásoknak tulajdonítható. A jó hír azonban, hogy van esély arra is, hogy fordítsunk a dolgon, amitől a nemzőképesség ismét javulhat.

Mik azok, amik a spermakép romlásához vezethetnek?

  1. A növekvő életkor. Az életkorról, mint a fogantatást akadályozó tényezőről általában csak a nők kapcsán szoktunk beszélni. Sőt, a köztudatban az él, hogy a férfiak akár 100 évesen is képesek gyereket csinálni, míg a nők ideje a menopauzával lejár. Ez technikailag akár igaz is lehet, a dolog azonban nem ennyire fekete és fehér. A nők valóban elveszítik a termékenységüket a menopauzával, de az nem igaz, hogy a férfiak nemzőképessége nem változik a kor előrehaladtával. A spermakép ugyanis romlik az idő múlásával, bár az egyénileg eltérő, hogy mennyivel. Van, aki tényleg képes 100 évesen is gyereket csinálni, de olyan férfi is akad, akinél 40 fölött már nem megfelelő a sperma minősége ahhoz, hogy sikeres legyen az utódnemzés.
  2. Lustaság, egészségtelen táplálkozás, káros szenvedélyek. Távol álljon tőlünk, hogy beskatulyázzuk a férfiakat ezen nem túl előnyös tulajdonságok kapcsán, tény azonban, hogy a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, valamint a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás sokakat érint, és szintén nincsenek túl jó hatással nemzőképességre. Azoknál a férfiaknál, akik közül valamelyik, vagy akár mindegyik fennáll, lényegesen nagyobb esély van arra, hogy romlik a megtermékenyítő képességük.
  3. A hobbi következményei. Nem véletlen, hogy a meddőségi kivizsgálások során, az anamnézis felvételekor, részletesen szoktunk érdeklődni a hobbi iránt. Kevéssé valószínű, hogy a sakkozás rontaná a megtermékenyítő képességet, ha azonban az érintett férfi gyakran jacuzzizik, szaunázik vagy éppen egy olyan sportot űz, ahol a lágyék környéki sérülések valószínűsége az átlagosnál nagyobb, például focizik, akkor számolhatunk azzal, hogy a folyamatos negatív hatások miatt a nemzőképesség is csökkenhet.
  4. A nőknél gyakran jut eszünkbe, hogy esetleg hormonprobléma akadályozza a teherbeesést, férfiak esetén sokkal ritkábban gondolnak erre. A pajzsmirigyproblémák azonban őket is érinthetik, ezért a hormonális egyensúly megborulása is okozhatja a romló spermaképet.
  5. Számos gyógyszer mellékhatása lehet, hogy romlik a spermakép az alkalmazásuk mellett. Itt most nem arra kell gondolni, hogy ha beveszünk egy fájdalomcsillapítót például fejfájásra, megöljük a spermiumokat – ezek általában komolyabb betegségek gyógyszerei, amik sajnos az átlagosnál durvább mellékhatásokkal járnak.
  6. Rengetegszer hangsúlyozzuk, hogy a stressz milyen negatívan befolyásolja az egészségünket, a stressz talaján ugyanis számos fizikai betegség tud gyökeret verni, amikből aztán komolyabb és összetettebb problémák lesznek. A krónikus stressz és az idegesség, feszültség a spermaképre is negatív hatással van, főleg, ha huzamosabb ideig, akár hosszú éveken át fennáll.

Csak a változás állandó

Látható tehát, hogy a férfi spermakép sem állandó, az évek során a külső hatások következtében változhat. Hogy ez mennyire befolyásolja magát a nemzőképességet, az az alapállapottól is függ, vagyis, hogy eredetileg milyen volt a spermakép. Természetesen, ha a spermakép szinte tökéletes, akkor ezek a hatások kevésbé tudnak látványosak lenni, mint abban az esetben, amikor egyébként is a határeset közelében volt a nemzőképesség.

Az életmódbeli változásokkal ugyanakkor pozitív irányba és érhető el változás!

Budaörs
Corvin Pasarét
Budaörs
Corvin Pasarét