fbpx

Strandolhatok-e a menstruáció alatt?

Veled hányszor fordult már elő, hogy precízen hozzá igazítottad a nyaralásod időpontját a menstruációs ciklusodhoz, majd mégis akkor jött meg a mensi, amikor éppen nyaraltál? A legjobbakkal is előfordulhat, a ciklus ugyanis sajnos jó esetben is csak nagyjából kiszámítható, ha pedig jó előre foglalsz, akkor simán keresztülhúzhatja a számításaidat. Szerencsére azért nem kell, hogy ilyen esetben teljesen elbúcsúzz a felhőtlen nyaralós percektől.

1-2 nap ide vagy oda a ciklusban…

Még annál is előfordulhat időnként 1-2 nap csúszás a ciklusban, akinek egyébként pontosan szokott megjönni a menzesze. Ha már korán lefoglaljuk a nyaralást, akkor emiatt könnyen találhatjuk magunkat abban a helyzetben, hogy az utazás kellős közepén köszönnek be a piros betűs ünnepek.

Személyes példa, hogy 30 napos ciklusokkal, rendszerint stabilan a hónap közepén jelentkező menstruáció mellett teljes nyugalommal foglaltam le a hó elejére az egyhetes nyaralást bő 7 hónappal korábban, azonban valamilyen oknál fogva becsúszott néhány rövidebb ciklus. Így most a nyaralás előtt másfél hónappal éppen azon drukkolok, hogy ennél előrébb már lehetőleg ne csússzon menzesz, mert így még pont kihúzom nélküle az utazást.

Szóval bármikor jöhet a mikulás a nyaralás alatt – de mit tehetünk ilyenkor?

Hogy mit csinálj, ha a menstruáció éppen a nyaralásod közepén kopogtat, az több okból is kérdés lehet.

Egyrészt, vannak, akik nagyon rosszul élik meg ezeket a napokat, hangulatingadozásokkal, komolyabb fizikai fájdalmakkal kénytelenek megküzdeni, ez pedig érthetően elrontja a kikapcsolódást.

Ugyanilyen égető kérdés azonban, amit gyakran fel szoktak tenni a rendeléseken is, hogy lehet-e a menstruáció alatt vízbe menni, azaz strandolhatsz-e (ha bírsz), mintha mi sem történt volna, vagy kénytelen leszel a partról nézni, ahogy a többiek élvezik a vizet?

Fájdalmas menstruáció

Ha Te sem azok táborát erősíted, akiknek a menstruációja gyakorlatilag észrevétlenül lezajlik, akkor pontosan tudod, hogy mennyire el tudja rontani a mindennapjaidat, ha éppen rosszkor jön meg. Hasgörcsök, rosszabb esetben fejfájás, gyengeség, rossz közérzet; más sem hiányzik a nyaraláson, ugye?

A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy készülj gyógyszerekkel! Még ha máskor igyekszel is esetleg gyógyszer nélkül átvészelni a nehezebb napokat, a nyaralás nem az a helyzet, amikor szenvedned kellene. Legyen nálad görcsoldó, fájdalomcsillapító, így, ha nem is fogod tökéletesen érezni magad, akkor sem tudja a menzeszed annyira elrontani a kedvedet, mint általában. Pihenj sokat, az első egy-két napot töltsd kevésbé aktívan!

Ha viszont akkora fájdalmaid vannak, amin a gyógyszer sem segít, mindenképpen javaslunk egy alapos kivizsgálást! Valószínűleg többször hallottad már, hogy a menzesz fáj, ez normális, el kell viselni, az azonban NEM normális, ha fájdalomcsillapítóval is komolyan szenvedsz!

Vízbe menni vagy nem menni?

A menstruáció alatti strandolásról igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak, akik lazán fürdenek ilyenkor is, természetesen olyan eszközt használva, ami kívülről nem látszik, így például tampont, úszótampont, esetleg menstruációs kelyhet – mindhárom tökéletesen megfelel a célnak. Mások ugyanakkor el sem tudják képzelni, hogy ilyenkor vízbe menjenek, nem tartják higiénikusnak, és egyesek szerint a fertőzés veszélye is nagyobb ezeken a napokon.

Kifejezett orvosi ellenjavallat nincs a menstruáció alatti fürdéssel szemben, az azonban már egyéni, hogy kinek milyen a komfortérzete ilyenkor.

Ha téged nem zavar a tudat, hogy menstruálsz, nyugodtan élvezheted a lubickolást a megfelelő higiéniai eszköz használatával, de ha nem szívesen mész ilyenkor vízbe, akkor valószínűleg úgysem fogod tudni jól érezni magad. Köztes megoldás, hogy esetleg az első egy-két, nehezebb napot vészeld át a parton, és csak utána vesd magad a hullámok közé.

Tampon vagy úszótampon?

Az elmúlt pár évben megjelentek az úszótamponok a drogériák polcain, így adja magát a kérdés, hogy a hagyományos tamponnal vagy az úszótamponnal érdemes vízbe menni, ha úgy döntesz, hogy fürdesz.

Alapvetően nincs köztük nagy különbség; az úszótampon kisebb, illetve alul van egy vízzáró réteg, ami a gyártók szerint megakadályozza, hogy feljussanak a kórokozók, illetve azt is, hogy a víz alulról bejusson. Ha Te extra biztonságra hajtasz, akkor használhatod ezt, de valójában a normál tampon is abszolút el tudja látni a funkcióját. Arra figyelj, hogy mind a tampont, mind az úszótampont gyakrabban cseréld a szokásosnál, hogy véletlenül se lehessen baleset!

Menstruációnak persze továbbra sem örülünk a nyaralás alatt, de ha felkészülsz rá, akkor egyáltalán nem kell, hogy a jókedv végét jelentse!

Budaörs
Corvin Pasarét
Budaörs
Corvin Pasarét