fbpx

Ezért szedsz össze hüvelyfertőzést a nyaraláson

Ilyen nincs, már megint viszket… és persze pont a nyaralás kellős közepén, mikor máskor, sejtetted, hogy úgysem fogod megúszni. Ismerős a helyzet? Ha igen, akkor nyilván Te is hajlamos vagy mindenféle hüvelyi nyavalya összeszedésére. Ezek pedig mindig a legrosszabbkor képesek előjönni, például akkor, amikor végre a jól megérdemelt pihenésedet töltenéd, és inkább önfeledten lubickolnál egész nap. Ha összeesküvés-elméletet sejtesz a háttérben, félig igazad van – ez nem véletlen!

Összeszedtem valamit a strandon…

Automatikusan arra gondolsz, hogy bizonyára a medencében, a hotel vagy az egyik étterem vécéjében szedhettél össze valami bakteriális fertőzést, vagy ott sikerült megint begyűjteni a hüvelygombát. Nos, ez nem valószínű: a közhiedelemmel ellentétben nem úszkál a candida a medencében csak arra várva, hogy te bemerészkedj, és a bakteriális hüvelyfertőzések sem állnak lesben a vécéülőkén.

Persze elég gyanús, hogy mégis mindig akkor jönnek ezek ki rajtad, amikor idegen helyen pisilsz meg medencézel, de valójában nem ezek tehetnek a problémáról – legfeljebb csak közvetve. A kulcs ugyanis a hüvelyed pH-jának felborulása, ami lehetővé teszi a kórokozók elszaporodását.

És mitől is borul fel a hüvelyed pH-ja?

Attól, hogy a megszokottól eltérő környezetben vagy, mások a körülmények, mást eszel-iszol, illetve folyamatosan biztosítod a nedves közeget.

Gondolj bele: egész nap nedves fürdőruhában vagy, ami odalent meg is teremti azt a környezetet, amit a bacik (és a gomba) szeretnek. Ezt tetézed azzal, hogy esetleg legurítasz egy-két koktélt napközben és/vagy este, tehát több alkoholt fogyasztasz a szokásosnál, minden nap fagyizol, nem utasítod vissza a desszertet az étteremben, hiszen nyaralsz, tehát jóval több cukrot viszel be, mint általában. Ezt mind imádja a gomba!

Ha mindehhez még más tisztálkodószereket is használsz, mint normál esetben, mert mondjuk otthon felejtetted, vagy mert tudtad, hogy úgyis lesz a hotelben, szintén hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hüvelyed pH-ja felboruljon. Így pedig elszaporodhatnak olyan baktériumok, amik egyébként is jelen vannak, de általában csak olyan mennyiségben, hogy ne okozzanak gondot.

Tényleg úgy tűnhet, mintha a nyaralás alatt a fertőzéseket a medence, az idegen vécé okozná, de valójában nem. Az egész amiatt van, mert a megváltozott körülmények miatt, ha hajlamosabb vagy erre, megváltozik a hüvelyed pH-ja, a kórokozók pedig elszaporodnak. És máris jön a viszketés, a diszkomfort, a hólyaghurut és az ötpercenként pisilés, ami tönkreteszi az egész nyaralást.

Most, hogy ezt tudod: mit tehetsz ellene?

Persze jogosan merül fel benned a kérdés, hogy miért is számít ez egyáltalán, a lényeg ugyanaz: tönkre van téve a nyaralásod. Szerencsére azonban tudsz tenni ezt-azt a megelőzés érdekében, így talán megkímélheted magad az ehhez hasonló kellemetlenségektől.

Ha ezekre odafigyelsz, kisebb eséllyel kell fertőzéssel kínlódnod a nyaraláson:

  1. Fordíts kiemelt figyelmet a higiéniára! Lehetőség szerint azzal tisztálkodj, amivel otthon is szoktál, ne bízd magad a szállodai tusfürdőre, ugyanis az eddig nem használt termékek okozhatnak irritációt. Jó, ha tudod, hogy a túlzott suvickolás is árthat a hüvelyflórádnak, főleg, ha ezt intim mosakodóval teszed, ezért ne ess túlzásba!
  2. A nedves fürdőruhát cseréld le! Igen, ez elég macera, de ahogy írtuk, a nedves környezet elősegítheti a fertőzések kialakulását, ezért fontos, hogy csak annyit legyél vizes fürdőruhában, amennyit feltétlenül szükséges.
  3. Amint lehet, szabadulj meg a fürdőruhától, és vegyél fel jól szellőző, pamut bugyit! A műszálas fürdőruhában nem tud a terület olyan jól szellőzni, ami szintén a kórokozók táptalaját jelentheti. Ha már nem tervezel vízbe menni, cseréld le a fürdőruhát jobban szellőző anyagból készült alsóneműre!
  4. Figyelj az étkezésedre! Tudjuk, a nyaralás nem éppen az önkontrollról szól, de azért picit odafigyelhetsz arra, hogy ne egyél meg egy tonna cukrot minden nap! Tarts mértéket a desszertek terén, egyél húst vagy halat zöldséggel, amiből lehet, válaszd a cukormentes verziót (fagyiból is már szinte mindenhol van ilyen!), így akadályozhatod a pH felborulását.
  5. Bónusz tipp: vigyél magaddal hüvelyflóra helyreállítót. Ezeket recept nélkül meg tudod venni a gyógyszertárban: általában hüvelykúp, hüvelygél formában elérhetőek. Többek között olyan jó bacikat tartalmaznak, amik normál esetben a hüvelyedben élnek, és fenntartják annak a jó kis miliőjét, ami kell ahhoz, hogy egészséges maradjon, és a rosszak ne tudjanak elszaporodni. Használatukkal csökkentheted a rossz bacik elszaporodásának esélyét.

Legyen nálad gyorssegély!

Mindezek mellett az is fontos, hogy ha mégis probléma adódik, minél előbb tudj tenni ellene! Bakteriális fertőzést sajnos csak nőgyógyász segítségével fogsz tudni kikezelni, de ha gombára vagy hajlamos, mindenképp vigyél magaddal gyorsan ható, vény nélkül kapható gyógyszert, krém, illetve hüvelykúp formájában! Ha teljesen nem is jössz rendbe 1-2 nap alatt, a kellemetlen tünetektől legalább megszabadulhatsz.

A tőzegáfonya egyébként például segít megakadályozni bizonyos baktériumok elszaporodását, így megelőző jelleggel elkezdheted szedni már indulás előtt, és folytathatod végig a nyaralás alatt, ezzel is növelve az esélyeidet a probléma elkerülésére.