fbpx

Mitől változhat meg a menstruáció?

A menstruációnkat hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni: minden hónapban jelentkezik, mérsékelt örömmel tudomásul vesszük, de egyébként nem sokat foglalkozunk vele. A női menstruációs ciklus azonban kényes dolog, és bármikor történhet olyasmi, ami miatt megváltozik, eltér a megszokottól. Persze eleve nem minden menstruáció egyforma – honnan tudjuk, mikor kell aggódni, és egyáltalán mi okozhatja a menzesz megváltozását?

Nincs mindig tankönyvi menstruációs ciklus

Ha rákeresel arra, hogy milyen a normális menstruációs ciklus, valószínűleg azt fogod találni, hogy átlagosan 28 napos, amiből maga a mensi 4-5 napig tart, az első napokban erősebb, majd fokozatosan csökkenő vérzéssel jellemzi. Eleinte élénkpiros, az utolsó napokban pedig már csak barna, pecsételésszerű vérzéssel.

Ja, nálad ez nem pont így működik? Ne aggódj, valószínűleg nincs a világon olyan nő, akinek mindig, minden egyes ciklusa így nézne ki. Amellett, hogy az egyes nők ciklusai között vannak eltérések, ugyanannak a nőnek sem egyforma minden ciklusa, illetve menstruációja. Na de akkor honnan is tudhatnád, ha a változást tényleg valamilyen probléma okozza?

Mindig saját magadhoz viszonyíts!

Főszabályként nem baj, ha tisztában vagy a fenti, tankönyvi ciklus paramétereivel, de tudd, hogy plusz/mínusz pár nap nem jelent problémát. Minden nő ciklusa egyedi, és a változások a normális tartományban is előfordulhatnak. A jelentős eltérésekre azonban már oda kell figyelni!

Előfordul, hogy néha, minden látható ok nélkül egy kicsit később, esetleg előbb jön meg a vérzés, mint általában. Lehet egy ciklusban erősebb vérzésed, lehet gyengébb, görcsölhetsz jobban vagy kevésbé, mint amit megszoktál. Tarthat a vérzés egy-két nappal tovább vagy véget érhet egy picit előbb. Ezzel még nincs semmi probléma.

Akkor érdemes jobban utánajárni a dolgoknak, ha azt tapasztalod, hogy a ciklusod tartósan és jól észrevehetően változik. Például:

 • a korábban rendszerint élénk színű, normál állagú vérzésed sötét színű, darabos lesz;
 • a korábbival ellentétben újabban mindenen menstruációd nagyon fájdalmas, erős görcsökkel jár;
 • a vérzésed a korábbiakhoz képest elhúzódik, akár egy hétig vagy tovább kitart;
 • a ciklusaid látványosan eltolódnak;
 • sűrűbben menstruálsz, mint az eddig jellemző volt;
 • random pecsételő vérzést tapasztalsz a ciklus teljesen indokolatlan részein;
 • elkezd kimaradozni a menstruációd, de még messze a menopauza;
 • a menzeszed színe, szaga, állaga más, mint eddig.

Mik okozhatják a menstruáció ilyen jellegű változását?

A vérzés megváltozását számos dolog okozhatja, egészen banális apróságoktól kezdve súlyosabb problémákig. Éppen ezért, célszerű a tartósan fennálló eltérések miatt orvoshoz fordulni, és feltárni azokat. Nem tudhatod ugyanis biztosan, hogy a Te esetedben is valami apróság áll csak a háttérben, vagy esetleg súlyos betegség tüneteit tapasztalod éppen. Megijedni első körben nem kell, de mindenképpen utána kell járni a változások hátterének.

Miket találhat az orvos?

 1. Hormonális változások. A menstruációs ciklus szabályozásáért felelős hormonok kényes egyensúlya bármikor felborulhat valamilyen külső behatásra, esetleg betegség miatt. Az egyensúly eltolódásának gyakori tünete, hogy a menstruációs vérzés jelentkezésében változásokat tapasztalunk.
 2. Terhesség. Terhesség esetén a szószoros értelmében vett menstruáció nincs, de néhány nő tapasztalhat enyhe vérzést vagy pecsételést a korai szakaszban, ami lehet ártalmatlan jelenség vagy kezdődő vetélés is. Aki nem tudja, hogy terhes, az könnyen félreértelmezheti ezt, és valamilyen fura menzeszként érzékelheti, főleg, ha nagyjából az esedékes menstruáció idejében jelentkezik.
 3. Stressz. Hogy egészen pontosak legyünk, az orvos ebben az esetben nem fog találni semmit, a probléma ugyanis nem fizikai. A stressz az egész szervezet működésére hatással van, miért lenne pont a ciklus kivétel? Mivel a stressz hatással lehet az agyalapi mirigy működésére, amely a hormonokat szabályozza, a ciklusra is kihathat.
 4. Testsúlyváltozások. A hirtelen testsúlyváltozás, főleg a túlzott fogyás vezethet a menstruáció kimaradozásához.
 5. Gyógyszerek és fogamzásgátlók. Bizonyos gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok, az antipszichotikumok vagy a kemoterápiás szerek, befolyásolhatják a menstruációs ciklust. Emellett a hormonális fogamzásgátlók szintén megváltoztathatják a vérzés mennyiségét vagy időtartamát.
 6. Menopauza közeledése. A változókor előszele már elég lehet ahhoz, hogy az addig szinte tűpontos menstruáció is megbolonduljon egy kicsit. Késik pár napot, majd váratlanul előbb érkezik, csökken a mennyiség, az időtartam.
 7. Betegségek. Sajnos olykor szervi betegség is lehet a háttérben, például polip, mióma, endometriózis, fertőzések, súlyos esetben akár rosszindulatú daganat is.

Ha tehát a menstruációd megváltozását tapasztalod először ne ijedj meg: kisebb eltérések beleférnek. De ha a változás nagyon látványos, illetve több ciklusban is fennáll, mindenképp érdemes utánajárni, hogy mi okozza!