fbpx

A kismamák leggyakoribb nyári kérdései – mire kell figyelni a melegebb hónapokban?

Egy várandósság alatt rengeteg kérdés merül fel, a kismamák mindig tele vannak kételyekkel és aggodalmakkal. A nyári időszakban pedig számos olyan helyzet adódik, amikor újabb kérdőjelek jelennek meg. Lehet-e vízbe menni pocakkal, és ha igen, akkor mennyit és milyen vízbe? Mennyire kell félteni a hasunkat az erős napsugárzástól? Meddig lehet utazni terhesen? Lehet-e várandósan repülőre ülni?

Igyekeztünk összeszedni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, amik a kismamákat nyáron érinthetik.

A legfontosabb kérdés: lehet-e strandolni?

Nyár van, gyakran 35-40 fok, természetes, hogy sok kismamát az érdekli leginkább, hogy mehet-e vízbe, vagy kénytelen lesz szárazon aszalódni a legnagyobb melegben is.

Nincs egyértelmű igen vagy nem válasz, ugyanis ez függ attól is, hogy milyen vízről van szó. A rend kedvéért tegyük tisztába, hogy maga a víz nem jelent veszélyt a kismamákra. Amitől tartani kell, az a fertőzésveszély, ami a strandokon fokozott. Természetesen nem terhesen is össze lehet szedni egy jó kis hüvelyfertőzést egy zsúfolt medencében, várandósan azonban az immunrendszer kissé gyengébb, így fogékonyabbak vagyunk a különböző fertőzésekre, ráadásul jóval nagyobb kockázatot is hordoz egy ilyen betegség, hiszen a felszálló fertőzés vetélést vagy koraszülést is okozhat.

A legtöbb kismamának ez már bőven jó indok arra, hogy rá se merjen nézni egy medencére. A strandokat, uszodákat valóban célszerű lehet inkább kerülni, de egy otthon felállított, tiszta vizű medence közel sem jelent akkora kockázatot, a természetes vizekben pedig nyugodtan lehet fürdeni, különösen a tiszta a tengervízben.

A víz tehát nem egyértelműen tiltott, bár vannak nagyobb kockázatot jelentő helyek. Tulajdonképpen mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy mit mer bevállalni. Akkor ússz terhesen, ha utána nem lesz rossz érzésed!

Meddig lehet utazni, nyaralni?

A terhesség alatti utazás, illetve nyaralás is egy olyan kérdés, amire mindenkinek más lehet a megfelelő válasz.

Aki könnyebben viseli a terhességét, az valószínűleg kevésbé látja akadályát annak, hogy utazzon, mint az, akinél sok a kellemetlenség, probléma. Ha például az első trimeszter aktív hányással, állandó hányingerrel telik, valószínűleg a kismama gondolni sem akar arra, hogy utazzon.

Általában véve azonban az utazás, nyaralás nem tiltólistás terhesen, de ahogy közeledik a terminus, érdemes meggondolni, hogy milyen távolra célszerű menni a kórháztól, ahol szülni fogunk. A 38. héten például egy külföldi nyaralás már azért necces, de a 28. héten nyugodtan meg lehet kockáztatni.

Váratlan helyzetek persze mindig adódhatnak, de ennyi erővel az egész várandósság alatt ülhetnénk otthon – elég unalmas 9 hónap lenne. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy ha még nincs túl közel a terminus, és a kismama nem érzi kényelmetlennek, utazzon nyugodtan. Ha viszont inkább maradna otthon és pihenne, ne erőltesse a dolgot.

Nyaralni repülővel?

Nem bizonyított, hogy a repülésnek lenne negatív hatása a terhességre, legalábbis közvetlenül. Az azonban nem a legjobb, ha az ember lógó lábakkal ül órákat egyhelyben, ugyanis kissé fokozódik a trombózis veszélye. Ez a kockázat azonban csökkenthető sok folyadék fogyasztásával, és célszerű rendszeresen mozogni, mászkálni a repülőn, már amikor éppen megengedett.

Hasznos lehet még egy kompressziós harisnya. Nem éppen a legkényelmesebb viselet (őszintén, eléggé szorít), de a repülés óráit ki lehet azért vele bírni, a trombózis esélyét ugyanis hatékonyan csökkenti.

Ugyancsak a trombózis megelőzése céljából szokott felmerülni a vérhígító kérdése: néhány orvos ajánlja megelőző jelleggel, más csak indokolt esetben. Ismert véralvadási zavar vagy egyéb probléma esetén például javasolhatja az orvos, ezért, ha repülős nyaralást tervezel, mindenképpen egyeztess vele!

Meddig lehet repülőre ülni? Minden repülőtársaságnak van egy meghatározott protokollja arról, hogy hány hetes korig engedi a kismamákat repülni. Valahogy az egyes terhességeket elkülönítik az ikerterhesektől is. Arról, hogy hány hetes vagy, és repülhetsz-e: minden esetben az orvosodnak kell igazolást kiállítania. Figyelj arra, hogy ez minden légitársaságnál más és más, érdemes a saját weboldalukról letölteni a formanyomtatványt, és azt kitöltetni az orvosoddal.

A pocak és a napsütés: mennyire kell védeni a hasunkat?

Ez elég egyszerű, hiszen általában véve neked sem tesz jót az erős napsugárzás, a pocakod pedig a testedhez tartozik: szóval igen, védd a hasadat a naptól, ahogy saját magadat is! Mindenképp használj naptejet, az sem baj, ha egy egyrészes fürdőruhát vagy tankinit választasz, így még egy védőréteg jut közéd és a nap közé.

Ne terhesen kezdj el napozni, mert a tested túlzott felhevülése már nem tesz jót a babádnak, és nem árt, ha tudod, hogy terhesség alatt fokozottan érzékeny lehet a bőröd a fényre, és elég furán reagálhat a napra: foltos lehetsz, ugyanis könnyen alakulnak ki pigmentfoltok a bőrön, amik aztán ott is maradnak!

Azért természetesen a napra kimehetsz, de vigyázz magadra, és ne tölts erős napsugárzásban több időt a kelleténél!

Budaörs
Corvin Pasarét