fbpx

Mindjárt itt a nyár, a bikinialak meg sehol – csak óvatosan a diétával!

A legtöbb ember szemében a nyár egyet jelent a lenge öltözékkel, a strandolásokkal, és igen, a bikinivel. Utóbbi miatt a sokakból váltanak ki szorongást a legmelegebb hónapok: télen hajlamosak vagyunk egy kicsit elengedni magunkat, mert a sok ruha jól takar, ilyenkor azonban felszínre kerülnek a télen felszedett zsírpárnák. Éppen ezért, sokan drasztikus fogyókúrába kezdenek, ahogy közeledik a jó idő: de csak óvatosan, a szervezetünk nem biztos, hogy jól tolerálja a hirtelen fogyást!

Happy woman celebrating her weight loss on a medical weight scale.

Drasztikus, egészségtelen diéták

Tele a net olyan diétákkal, amik mindössze néhány hét alatt látványos és drasztikus fogyás ígérnek. Minél közelebb vagyunk a nyárhoz, annál inkább megnő ezek iránt az érdeklődés, hiszen az óra ketyeg, kevés az idő, gyorsan kell látható eredményt elérni.

Nem lehet ugyanakkor eléggé hangsúlyozni, hogy a drasztikus diéták nagyon megviselik a szervezetet, bizonyos esetekben kifejezetten ártalmasak lehetnek az egészségre. Az ember azonban hiú, és csak a várható eredmény lebeg a szeme előtt, ezért nagyon sokan belevágnak. Más kérdés, hogy mennyire sikerül végigcsinálni a szigorú és szélsőséges diétát, illetve mennyire lehet tartós az eredménye: nem ritka, hogy amint az ember eléri a vágyott testsúlyt, és egy kicsit elengedi magát, már ugranak is vissza a kilók.

Az eredmény: éhező, megviselt szervezet

Most nem a diéták hatékonyságát szeretnénk vitatni, nyilvánvalóan vannak a szigorú fogyókúrák között olyanok, amik valóban segítenek abban, hogy rövid idő alatt nagy súlyfeleslegtől szabaduljunk meg. Ez azonban felboríthatja a szervezet egyensúlyát, a test konkrétan éhezni fog, aminek különböző tünetei lehetnek.

Nők esetében például a menstruációs ciklust is nagyon megzavarhatja egy drasztikus fogyókúra, aminek hónapokon át tartó következményei lehetnek.

A menstruációs ciklus szabályos működése ugyanis számos tényezőtől függ, úgymint az egészséges testtömeg, a megfelelő táplálkozás és a hormonális egyensúly. Ha valami szélsőséges fogyókúrával sanyargatod magad, ezek a feltételek nem lesznek adottak.

A következmények pedig:

  • Amenorrhoea (elmaradó menstruáció): súlyos kalóriadeficit vagy extrém súlycsökkenés esetén a test egyfajta védelmi mechanizmusként leállíthatja a menstruációt, mert az energiahiány miatt nem képes fenntartani a reproduktív folyamatokhoz szükséges hormonális egyensúlyt. Ez amenorrhoeához, vagyis hiányzó menstruációhoz vezethet.
  • Irreguláris menstruációs ciklus: jelentős súlycsökkenés esetén a menstruációs ciklus lehet rendszertelen vagy megszakadhat. A hormonális egyensúly megbomolhat, ami megakadályozza a petefészek megfelelő működését és a normális ovulációt.

Ha tehát már jó előre kiszámoltad, mikorra időzítsd a nyaralást, hogy pont ne jöjjön meg a menzeszed, ez simán felborulhat a bikiniszezon elé beszúrt brutális fogyókúra miatt. De valójában ez lesz a legkisebb bajod: hónapokig tarthat, mire helyreáll a rend, és az sem kizárt, hogy orvoshoz kell fordulnod a teljesen megborult ciklusod miatt. Őszintén, ennyit azért nem ér a „bícsbádi”.

Hogyan lehet jól csinálni?

Az ideális testsúly elérése és megtartása természetesen fontos, de ezt nem szigorú diétákkal, illetve önsanyargatással célszerű elérni. A fogyókúrát, mint olyat, akár el is felejtheted: valójában hosszabb távú, tartható életmódváltásra van szükség, amelyben nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Így nem csak azt érheted el, hogy sikerül lefogyni, de az elért eredményt meg is tudod tartani, hiszen nem áll fenn az a helyzet, hogy a diéta végeztével azonnal vissza is jönnek a pluszkilók, amint elkezdesz a megszokott módon táplálkozni.

A lassú és tartható módszer ráadásul a szervezetünket sem viseli meg. Igaz, ehhez májusban már valóban késő feleszmélni, hiszen időbe telik, mire így jelentősebb súlyt sikerül leadni. Ha azonban átállsz egy egészségesebb életmódra, többé nem is kell majd lázasan kapkodva keresni a következő önsanyargató diétát a nyaralás előtt, és még általában véve is egészségesebb leszel.

Ha teljesen biztos akarsz lenni, hogy egészséges diétát követsz, akkor kérd dietetikus segítségét.