fbpx

Minden, amit az esemény utáni tablettáról tudnod kell

A fogamzásgátlás kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a leggondosabb védekezésbe is csúszhat hiba. Ilyenkor, ha nem vettük észre időben a bajt, legfeljebb a szerencsés csillagzatban reménykedhetünk, azonban, ha egyből tudjuk, hogy a védekezés nem volt megfelelő, még van egy lehetőségünk: az esemény utáni tabletta.

Mi is tulajdonképpen az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta vagy 72 órás tabletta egy utolsó mentsvár, ha tudjuk, hogy nem védekeztünk rendesen, vagy hiba csúszott a védekezésbe, viszont mégis szeretnénk kizárni a terhesség lehetőségét.

Sajnos 100%-osan a 72 órás tablettában sem lehetünk biztosak – bizonyára mindenki ezerszer hallotta már, hogy 100%-os védekezés nincs, és bizony ez sem az. Viszont meglehetősen magas a hatékonysága, és minél előbb veszi be az érintett nő, annál valószínűbb, hogy hatásos lesz.

Az aktus utáni 72 órán túl már nincs sok értelme bevenni, azonban 3 napon belül még jó eséllyel megelőzi a terhességet. A legjobb azonban az, ha lehetőleg még az aktus napján beveszik.

Hogyan hat az esemény utáni tabletta?

Ne szépítsük: az esemény utáni tabletta egy lórúgásnyi hormon – éppen ezért, nem javasolt a feltétlenül szükségesnél gyakrabban alkalmazni, és ugyanezért hangsúlyozzuk, hogy ez NEM védekezési mód, csak vészhelyzetre van.

A tablettában lévő hormonok többféleképpen igyekeznek meggátolni a teherbeesést:

 • meggátolják a petesejt megtermékenyülését;
 • akadályozzák a beágyazódást.

Tehát egy dupla védelmi vonalat kell elképzelni: első körben már a petesejtet sem hagyják megtermékenyülni a tabletta hatóanyagai, de ha ez MÉGIS megtörténne, akkor a beágyazódást ássák alá, hogy mégse jöhessen létre a terhesség.

Hogyan lehetséges akkor, hogy néha mégsem hat a tabletta?

A dupla védelem ellenére bizony előfordul, hogy mégsem hatásos a 72 órás tabletta, és várandós marad a nő, aki bevette. Ahogy említettük, 100%-os védelem nincs, és ez erre is igaz.

A következő okai lehetnek annak, hogy az esemény utáni mégsem hat:

 • Túl későn vették be. Már volt szó róla, hogy minél távolabb vagyunk időben az aktustól, annál inkább csökken a hatásfoka, 72 órán túl pedig alig van esély arra, hogy hasson. Ez a leggyakoribb eset.
 • Az érintett hölgynek jóval nagyobb a testsúlya az átlagosnál: ilyen esetekben a hatékonyság sajnos csökken.
 • Ha alapból hormonális egyensúlyhiány áll fenn, szintén kevésbé lehet hatékony a gyógyszer.
 • A rendszeresen szedett hormonális fogamzásgátlók alapjáraton csökkentik a hatásfokot.
 • Az sem mindegy, a ciklus melyik részén alkalmazzuk: a hormonális változások is hatással lehetnek a működésére.
 • Májproblémák esetén is megfigyelték már a hatékonyság csökkenését.

Kockázatok és mellékhatások

Mivel az esemény utáni tabletta egy jó adag hormont tartalmaz, gyakorlatilag borítékolható, hogy a bevételét nem fogjuk megúszni mellékhatások nélkül. Szerencsésebb esetekben ezek csak egészen kis kellemetlenségek, de vannak, akiknek komolyabb tüneteket okoz.

 1. Hasmenés vagy hasi fájdalom
 2. Fejfájás vagy migrén
 3. Émelygés és hányinger
 4. Szédülés és zavarodottság érzése
 5. Hasi puffadás
 6. Fáradtság és álmosság
 7. Menstruációs rendellenességek, például korai vagy késői menstruáció, súlyosabb vagy enyhébb vérzés, esetleg a menstruáció hónapokig tartó rendszertelensége.

Néhány nő esetében a 72 órás tabletta alkalmazása súlyosabb mellékhatásokat okozhat, például allergiás reakciókat, vérrögök kialakulását vagy májproblémákat. Ritkán előfordulhatnak mellékvese problémák, magas vérnyomás, stroke, szívroham, vérzés a hasüregben vagy mélyvénás trombózis.

A mellékhatások listáját elnézve is egyértelmű, hogy ez nem olyasmi, amit minden hónapban nyugodtan bevehet az ember lánya – ami azt illeti, egyáltalán nem javasolt a rendszeres alkalmazása.

Az esemény utáni tablettát arra találták ki, hogy ha a felelős védekezésbe hiba csúszik, legyen még egy mentsvár. Minden esetben mérlegelni kell, és csak akkor javasolt használni, ha egyértelműen ez a kisebbik rossz!