fbpx

Kismamák székletei – milyen székletproblémák okoznak aggodalmat a terhesség alatt?

A várandósság során annyi minden miatt lehet izgulni, miért lenne ez alól kivétel a vécében látott végtermék állapota, ugye? Elsőre kicsit talán érthetetlennek hangzik, hogy miért is kellene a terhesség során a székleten aggódni, a helyzet azonban az, hogy a babavárás egy olyan állapot, ami az egész testünkre hatással van. Igen, az emésztésre is, így aztán a széklet kapcsán is tudunk érdekes dolgokat produkálni.

Hogyan befolyásolja a várandósság az emésztést?

Látszólag semmi közük a szaporítószerveinknek az emésztőrendszerünknek, ez azonban nincs így: valójában egy olyan komplex állapot, mint a várandósság, nagyon sokféleképpen képes befolyásolni az emésztést, így a székelési szokásokat is.

Egyszer megy, máskor nem

A terhesség során nagymértékű hormonális változások zajlanak, ami a szervezet egészét érinti. A hormonok hatására fordulhat elő például, hogy gyakrabban járunk vécére, és nem csak pisilni: tapasztalhatunk hasmenést, különösen a terhesség első szakaszában, de akár végig is elkísérhet.

Máskor éppen ellenkezőleg, szorulással kínlódhatnak a kismamák – és akár egy terhességen belül, ugyanannál a nőnél is válthatják egymást a szorulásos és a hasmenéses időszakok. Persze azért nem valószínű, hogy az egész terhesség ebből állna, de ezek az ellentétek meglehetősen furcsán tudják érinteni az embert. Éppen ezért, nem árt, ha tudjuk, hogy ez többnyire teljesen normális.

Ahogy telnek a hónapok, úgy egyébként egyre inkább a székrekedés lehet jellemző, ami azért van, mert a növekvő méh nyomást gyakorol a belekre. Ennek eredményeként a székletürítés nehézkessé válhat, akár annyira is, hogy egy kis gyógyszeres rásegítésre lehet szükség – ehhez viszont minden esetben orvosi egyeztetés szükséges!

A leggyakrabban szedett étrendkiegészítők, amik hatással lehetnek a székletre

A kismamák nagy része szed a várandósság során minimum magnéziumot, de vaspótlásra is sokaknak van szükségük. A magnézium a keményedések, kisebb görcsök ellen javasolt, míg a vasat a terhesség alatt nagyon gyakori vashiányos vérszegénység kezelésére szoktuk javasolni.

Nem ritka azonban, hogy ezek szedése is változtat a székleten.

Magnézium

A magnézium hasmenést okozhat nagy dózisban, márpedig a várandósság során naponta akár 3000 milligrammra, vagy többre is szükség lehet pluszban. Ha hirtelen elkezdjük ezt a mennyiséget bevinni, a szervezet gyakran hasmenéssel reagál, de elképzelhető, hogy egy idő után hozzászokik. Mindenesetre ilyenkor egy picit kisebb mennyiség bevitele javasolt, de az is lehet, hogy másfajta készítményre lesz szükség – attól függ, rendeződik-e a probléma.

Vas

A vas a magnézium ellentéte, ami a hatást illeti: sokan panaszkodnak székrekedésre a szedése miatt, és még egy igen érdekes tünetet is okozhat: nagyon sötétre, gyakorlatilag feketére színezheti a székletet, amitől sokan megijednek, mikor meglátják, de aggodalomra semmi ok! Teljesen normális a fekete széklet a vasat szedő kismamáknál.

Vas és magnézium együtt

Ha vasat és magnéziumot is szed a kismama, könnyen lehet, hogy a székletprobléma magától rendeződik, hiszen míg a vas megfogja, a magnéziumtól sűrűbb lehet a széklet, így kvázi kiegyenlítődnek.

Azt azonban nem árt tudni, hogy gátolják egymás felszívódását, ezért a vas és a magnézium bevétele között minimum egy óra teljen el. Ha mindkettőből több darabra van szükség naponta, akkor ez sajnos nem egyszerű, de a saját (és a babánk) érdeke, hogy erre odafigyeljünk!

Vér a székletben

Kismamaként az átlagosnál is ijesztőbb, ha vért látunk a székletben, azonban nem kell feltétlenül valamilyen súlyos problémára gyanakodni. Az esetek többségében kétféle probléma áll a háttérben:

  • a székrekedés miatt a megkeményedett és megvastagodott produktumot nehezebb üríteni, így hajszálrepedések keletkeznek a végbélen, amik legtöbbször maguktól gyógyulnak;
  • külső vagy belső aranyér alakult ki a hasban lévő nyomás miatt, ami igen gyakori gond a várandósság során, és proktológus tud segíteni a kezelésében.