fbpx

Veszélyes-e az időskori szemölcs?

Azok számára, akik egész életükben igyekeztek vigyázni a bőrükre, és komolyan vették az anyajegyek rendszeres ellenőrzésének fontosságát, ijesztő lehet az időskori szemölcsök (keratosis seborrhoica) megjelenése. Mivel a küllemük kifejezetten hasonlíthat a bőrdaganatokhoz, sokszor okoznak riadalmat. A jó hír azonban, hogy nincs ok komoly aggodalomra, az időskori szemölcsök inkább csak esztétikai problémát jelenthetnek.

Miért alakul ki az időskori szemölcs?

Ahogy elkezdünk öregedni, a bőrünk sajnos elveszíti a fiatal korban jellemző szépségét, rugalmasságát, feszességét, üdeségét. És igen, sajnos megjelennek rajta a különböző elváltozások is. Valószínűleg senki számára nem ismeretlenek az időskori pigmentfoltok, ráncok, és az időskori szemölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak.

Nem jelennek meg mindenkinél, a pontos ok egyelőre nem ismert. Valószínűleg genetikai hajlam mindenképpen áll a háttérben, ugyanis családi halmozódás megfigyelhető a szemölcsök megjelenésében, de gyakorlatilag bárki esetében előfordulhatnak. Többnyire 40 éves kor fölött, vagy kicsit idősebb korban kezdenek el kialakulni.

Hogyan is néz ki az időskori szemölcs?

Ahogy a bevezetőben már említettük, az időskori szemölcs gyakran okoz riadalmat azoknál, akik rendszeresen ellenőrzik a bőrüket. Ennek az az oka, hogy általában véve nem jelent jót, ha egyszer csak megjelenik egy bőrelváltozás, illetve ezeknek a szemölcsöknek a külleme kifejezetten hasonlít a bőrdaganatokéra.

A bőrből kicsit kiemelkedik, sárgásbarna színű, az is előfordulhat, hogy pikkelyes. Egy helyen lehet egyszerre több szemölcs, de önállóan is megjelenhetnek. Fájdalommentes, nem zavaró, de esztétikai okokból gyakran döntenek amellett, hogy leszedetik. 

Mikor lehet veszélyes az időskori szemölcs?

Fontos tudni, hogy normális esetben évek alatt jelenik meg két-három szemölcs. Ha hirtelen, és ennél több bőrelváltozás látható, akkor azért érdemes orvoshoz fordulni. Nincs feltétlenül ok az aggodalomra, az időskori szemölcs ugyanis nem válik rosszindulatúvá, azonban muszáj kizárni, hogy esetleg másfajta elváltozással lenne dolgunk.

A piszkálgatás, vakarás vezethet fertőzéshez, gyulladáshoz, vérzéshez, ezért jobb a szemölcsöt békén hagyni, és ha zavaró helyen van, akkor orvos segítségét kérni az eltávolításban.

Bár az időskori szemölcs maga nem veszélyes, azért célszerű folyamatosan monitorozni a bőrünk állapotát. Ha ugyanis gyakran jelennek meg új kinövések, vérző sebek, különböző furcsa elváltozások, az bőrrák miatt is lehet, ezért ilyen esetekben mindig keressük fel az orvost!

Hogyan diagnosztizálják az időskori szemölcsöt?

A bőrgyógyász az időskori szemölcsöt többnyire nagyon egyszerűen, szemrevételezéssel tudja diagnosztizálni, de ha felmerül benne a gyanú, hogy esetleg mégis súlyosabb elváltozásról lehet szó, akkor szóba jöhet az eltávolítás és a szövettanra. A szövettan teljesen biztos diagnózist adhat.

Hogyan lehet az időskori szemölcstől megszabadulni?

Ahogy már említettük, több okból is felmerülhet az időskori szemölcs eltávolítása:

  • esztétikai okokból,
  • ha olyan helyen van, ahol útban van, zavaró,
  • ha felmerül valami kétség afelől, hogy ártalmatlan bőrelváltozásról van szó.

Az eltávolítása sebészi úton történik, ambuláns műtét keretein belül, ami azt jelenti, hogy a szemölcs kimetszését, a seb ellátását követően a beteg már távozhat is. Ki lehet metszeni az időskori szemölcsöt hagyományos módszerrel, de létezik egy modernebb eljárás: lézerrel szebb, pontosabb munkát lehet végezni, illetve a gyógyulási folyamat is gyorsabb, zökkenőmentesebb.A lézerrel végzett beavatkozások után gyakorlatilag nulla a szövődmények esélye, a gyógyulási folyamat lényegesen gyorsabb, speciális ápolásra sincs szükség. Nincs vérzés, hiszen a lézersugár azonnal zárja is le a sebszéleket – ez az oka annak is, hogy gyakorlatilag esélytelen, hogy a seb elfertőződjön. A hegesedés minimális, így a terület jó eséllyel gyógyulás után is szebb lesz. A lézeres szemölcs eltávolítás mindössze néhány perces beavatkozás, így rendkívül gyorsan és fájdalommentesen lehet megszabadulni a bőrkinövésektől.

Budaörs
Corvin