Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Nőgyógyászat

Viszket, csíp, ég, irritál… akkor most nemi betegségem van?

Rendkívül kellemetlen, amikor az ember lánya egyik napról a másikra némi diszkomfortot tapasztal odalent: jellemzően viszketéssel kezdődik, ami aztán átmehet csípő, égő érzésbe. Gyakran társul ehhez valamiféle folyás, ami eltér a megszokott, normális hüvelyváladéktól színben, szagban, akár állagban és mennyiségben is, sőt, az is lehet, hogy kiütésekkel, szemölcsökkel is találkozol. De vajon mi ez? Nemi betegség, vagy valami más?

A normál állapot

Fontos, hogy tudd, folyás normál állapotban is jelentkezik. A hüvelyváladék teljesen természetes, és az is, hogy a ciklus során a mennyisége, a sűrűsége, a színe és az állaga egy kicsit változik.

Rendszerint menstruáció után száraz napok következnek. Az ovuláció közeledtével átlátszó, vizes, viszonylag bőséges folyást tapasztalhatsz. Amikor elérkezel az ovuláció időszakába, nyúlós, tojásfehérje-szerű nyákkal találkozhatsz. Ezután pedig sűrűbb, fehér, krémesebb váladék jellemző.

Egyéni eltérések természetesen vannak, de ha minden hónapban nagyjából ugyanazt figyeled meg, és nem érzel semmi különöset, nincs okod aggodalomra. Amire fel kell figyelni, az a változás a saját átlagos állapotodhoz képest.

Mikor van gond?

A fertőzések tünetei elég változatosak lehetnek. Külön „jó” hír, hogy elég nagy átfedést mutatnak, tehát pusztán abból, hogy mit érzékelsz, lehetetlen lesz megállapítani, hogy egy szimpla gombás fertőzésed van, vagy valami csúnyább – jó, gyanítani talán lehet, ha az ember például nőgyógyász, és már látott néhány ilyet.

Ha azt tapasztalod, hogy…

…odalent viszket, ég, csíp, forró, diszkomfortos…

…a folyásod színe, állaga, szaga, mennyisége megváltozik…

…furcsa kiütések, kinövések keletkeznek a nemi szerved könyékén…

…a nemi szerved piros, irritált, érzékeny…

…alhas tájékon gyakran érzel fájdalmat…

…vérzel, pecsételsz, amikor ennek nincs itt az ideje…

…fáj, kellemetlen a szexuális együttlét…

… akkor szinte biztos, hogy összeszedtél valamit. 

A szemölcsök, kiütések sajnos szintén nem sok jót jeleznek. Ha ilyet nem tapasztalsz, akkor még van remény arra, hogy például „csak” hüvelygombád vagy bakteriális vaginózisod van, ami szintén nem egy örömteli állapot, de jól kezelhető.

De mi lehet ez?

Ha a tünetek megjelenése előtt nem sokkal volt egy kalandod, védekezés nélkül szexeltél, halálra rémülhetsz, hogy ez nemi betegség… csakhogy azok ennél sokkal alattomosabbak, bár ezzel valószínűleg nem sikerült megnyugtatnunk. 

Egy nemi betegség esetén nem fogsz rögtön ilyen tüneteket tapasztalni, sőt. Előfordul, hogy lesz egy kis vérzés, egy kis alhasi fájdalom, de semmi olyasmi, amit ne tudnál elintézni egy legyintéssel, vagy ne tudnál mással magyarázni. Az is lehet, hogy az égvilágon semmit nem tapasztalsz – ezek a betegségek akár évekig is lehetnek tünetmentesek.

Ha aggódsz, akkor az STD szűrés tiszta vizet önthet a pohárba.

…és mi van, ha tényleg elkaptam valamit?

Nos, a probléma magától egészen biztosan nem fog megszűnni, ezért a megoldás egyértelműen a nőgyógyász lesz.

Itt megragadnánk az alkalmat, hogy megnyugtassunk: mi nem ítélkezünk! Az, hogy valaki nemi fertőzést szedett össze, egyáltalán nem jelenti azt, hogy könnyűvérű, hogy gyakran cserél partnert, vagy hogy felelőtlenül szexel. És ha így lenne, ahhoz sincs semmi közünk.

Semmiképpen ne szégyelld tehát magad, számunkra egy ilyen fertőzés teljesen mindennapos. 

Sokkal fontosabb, hogy minél előbb eljuss orvoshoz, mint az, hogy honnan és hogyan szerezted a fertőzést, ugyanis a nemi betegségeknek csúnya szövődményei lehetnek, úgymint:

  • meddőség
  • krónikus fájdalmak
  • a fertőzés terjedése a medence egyéb szerveire
  • méhen kívüli terhesség

Ha azonban hamar orvoshoz mész és viszonylag korán sikerül elkapni a fertőzést, jó eséllyel könnyen és gyorsan gyógyítható – habár ez a konkrét betegségtől is függ.

Mi történik a rendelőben?

Nem kell semmi borzalmasra számítanod, nagyjából ugyanaz a metódus, mint egy sima rákszűrés alkalmával. Az orvos szemrevételezi a nemi szerveket, tapintásos vizsgálatot végez, valamint kenetet vesz a hüvelyváladékból. Ez utóbbi fogja pontosan megmondani, hogy mivel is állsz szemben.

A kenetvétel eredményét ismerve lehet megválasztani a konkrét kezelést, ami természetesen minden esetben más és más lehet. Lehet, hogy megúszod egy kis gyógyszerrel, máskor krém vagy hüvelykúp szükséges, és az is előfordulhat, hogy a partneredet is kezelni kell.

altalanosnogyogyaszat, nőgyógyász, nőgyógyászat, STD

Szakértői segítség a témában

L33 Medical