Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Nőgyógyászat

Beszéljünk a hüvelygombáról!

– Tények és tévhitek egy igen gyakori problémáról –

A reklámban jól mondták: a nők nagy része életében legalább egyszer kénytelen szembenézni a hüvelygomba kellemetlenségeivel. Sőt, inkább többször. Amikor először nyeri meg az ember, és tapasztalja a kellemetlen tüneteket, általában hamar a nőgyógyászati rendelőben köt ki, sokadjára azonban már lehet, hogy felismered a problémát és megoldod magad – vagy legalábbis megpróbálod. Van, amikor sima ügy, de az is előfordulhat, hogy a hüvelygomba makacsabb az átlagosnál. ismerkedjünk meg vele közelebbről!

Mi is az a hüvelygomba?

Maga a fertőzés a candida albicans nevű élesztőgomba miatt alakul ki. Lényegében arról van szó, hogy ez a gombafaj túlságosan elszaporodik a hüvelyben, kellemetlen, sőt, olykor egészen kibírhatatlan tüneteket okozva. 

A következő tüneteket tapasztalhatod:

 • Viszketés, égő érzés a hüvely környékén
 • Vörösség és duzzanat a hüvely bejáratánál 
 • Fehér, sűrű, túrószerű hüvelyváladék
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés szex közben

Tévhitek a hüvelygombáról – ezeknek ne dőlj be!

Sajnos a hüvelygomba témakörét számos tévhit övezi – mint általában a nemi szervekkel kapcsolatos betegségeket, fertőzéseket, problémákat. Bizonyára Te is találkoztál már néhánnyal. Itt az ideje, hogy ezeket tisztába tegyük!

 1. A hüvely gombás fertőzése ápolatlanság, rossz higiénia miatt alakul ki. Ez a fő oka annak, hogy az érintettek szégyellik magukat, akár annyira, hogy orvoshoz sem akarnak fordulni. Az igazság az, hogy a hüvelygombának semmi köze a tisztálkodáshoz, teljesen normális higiénia mellett is előfordul.
 2. Magától elmúlik. Rengetegen gondolják így, aztán mire orvoshoz jutnak, már sokkal nagyobb a gond, mint eredetileg lett volna… Nagyon ritka és enyhe esetben valóban rendeződhet spontán a probléma, de sokkal gyakoribb, hogy az időhúzással csak rontasz a helyzeten és nehezebb lesz kikezelni a gombát.
 3. Szexuális úton terjed. Még egy ok a szégyenkezésre, de nem igaz – a candida legfőbb oka a hüvely pH-jának a felborulása, így olyanoknak is lehet gombás fertőzésük, akik még sosem szexeltek.
 4. Össze lehet szedni uszodában, nyilvános vécén. Nem, ez nem igaz. A strandokon, nyaralás alatt hajlamosabb lehetsz rá, de inkább a nedves fürdőruhában eltöltött hosszú idő, illetve a megváltozott körülmények lehetnek erre a hatással. Az biztos, hogy se a vízben, se a vécéülőkén nem áll lesben a candida, csak rád várva 😉

És akkor nézzünk meg pár tényt is, amit kevesen tudnak:

 1. A candida a testedben normál állapotban is jelen van. Amikor gombás fertőzésről beszélünk, az azt jelenti, hogy a normális mennyiségnél jobban elszaporodik, ezért okozza a kellemetlen tüneteket. A szájban, a bélrendszerben és igen, a nemi szerveknél is ott van általában véve is.
 2. Diétával csökkentheted a valószínűségét. Vannak gombás fertőzésre hajlamosabb típusok, akiknél nagyon könnyen és sűrűn visszatér a hüvelygomba. Diétával azonban sokat javíthatsz a helyzeten: kerülni kell az olyan ételeket, amik elősegítik a kialakulását, például a cukrot, élesztőt.
 3. Okozhatják antibiotikumok. Ez sajnos igaz, az antibiotikumos kezelésnek nem annyira ritka mellékhatása a hüvelygomba, de azért nem minden esetben jön elő. Megelőző jelleggel ilyenkor lehet gomba elleni készítményeket használni, úgy talán megúszod.
 4. A fogamzásgátló tabletták szedése mellett is gyakrabban alakul ki, ezért, ha így védekezel, nem árt fokozottan odafigyelni.
 5. Terhesség alatt könnyebben lehet hüvelygombád, mert ilyenkor a hormonális változások hatására könnyebben borul fel a hüvely pH-ja, így a candida el tud szaporodni. Ne ijedj meg, ez normálisnak mondható, de kezelést igényel.

Jó, ha tudod, hogy a hüvelygomba nem kimondottan veszélyes, inkább „csak” kellemetlen probléma, ami a tünetek miatt sajnos nagymértékben ronthatja az életminőséget. Kezelés nélkül terjed és egyre súlyosabb irritációt, gyulladásokat okozhat. Éppen ezért, célszerű minél előbb felkeresni a nőgyógyászt, ha hüvelygombára gyanakszol – ne aggódj, mi tudjuk, hogy nem a higiénián múlik!

hüvelygomba, nőgyógyász, nőgyógyászat

Szakértői segítség a témában

L33 Medical