Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ezeket jelezheti a magas pulzus

A vérnyomásmérő a vérnyomásunkon túl a pulzusunkat is megméri, de őszintén szólva ennek a többség nem igazán tulajdonít jelentőséget. Pedig érdemes rá figyelni, mert a rendellenes pulzusszám is jelezheti, ha van valami probléma a szervezetünkben.

Mi számít normális pulzusnak?

Tankönyv szerint a 72-es pulzusszám a tökéletes, de az igazság az, hogy nem túl gyakori, hogy valakinek éppen ennyi legyen a pulzusszáma. 50 és 100 között igazából minden normálisnak mondható, amennyiben az adott embernek az az általános értéke. Ha azonban valakinek normálisan 65 körül van a pulzusa, majd egyik napról a másikra átáll 95-re, az hiába van határértéken belül, foglalkozni kell vele, mert biztos, hogy valami kiváltotta a hirtelen emelkedést. 

Mire utal a magas pulzusszám?

Sajnos többnyire valamilyen háttérben lévő problémának a tünete a megnövekedett pulzus, de ez nem mindig súlyos. Lehetnek enyhe, átmeneti esetek is, például láz, fertőzés vagy gyulladás miatt. Ilyenkor, ha az alapbetegséget sikerül kikezelni, a pulzus is visszaáll a normális értékre.

Persze nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, sajnos az is előfordul, hogy súlyosabb gond áll a tünet mögött:

  • vérszegénység
  • szívizombetegségek
  • szívritmuszavarok
  • tüdőbetegség

Olyan is előfordulhat azonban, hogy a körülmények okolhatók a tünetekért. Például, ha sok a stressz az életünkben, akkor átmenetileg megemelkedhet a pulzusszámunk. Igaz, jellemzően azért nem 30-cal, tehát ha nagymértékű az emelkedés, akkor mindenképpen alaposabb kivizsgálást igényel a dolog. Kisebb emelkedésnél is célszerű azonban a biztonság kedvéért felkeresni a kardiológust.

Eszünkbe se jutna, de az életmódból is adódhat magasabb pulzusszám: kimerültség, sok koffein fogyasztása, pluszkilók cipelése, dohányzás. Kisebb, de észrevehető emelkedés esetén nyugodtan gyanakodhatunk ezekre a tényezőkre is – kiiktatásukkal pedig könnyen lehet, hogy el is múlik a probléma.

Kétségbeesni tehát nem kell azonnal a magas pulzustól, de félvállról se vegyük – inkább egy kör fölöslegesen az orvosnál, minthogy ne menjünk, amikor kellene!

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!