Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Gyomorégés – mert amúgy nincs elég bajom a 3. trimeszterben

A rosszulléteket a terhesség első trimeszterének tulajdonítjuk, de azért ha őszinte akar lenni az ember, a harmadikban is ezer dolog van, ami gondoskodik a rossz közérzetről. Itt már általában nem a hányinger, émelygés, szagundor és a hányás keseríti meg a mindennapokat. Van helyette állandó pisilési inger, vizesedés, és az ezzel járó dagadás, különböző fájdalmak, alvási nehézségek, és a gyomorsav.

Utóbbi miatt kicsit nosztalgiázhatnak azok, akik rosszul voltak az első trimeszterben – nem mintha akarnának, de ez nem kívánságműsor. Az első harmadban megúsztam ugyan a rosszulléteket, de a gyomorsav a végén engem sem került el. Szerencsére találtam rá elég jó megoldást, és azóta is minden kismamát arra biztatok, hogy ne törődjön bele abba, hogy szenvedéssel telnek a napok.

Miért is van a gyomorégés?

A harmadik harmadban tapasztalható gyomorégést egyszerre több dolog idézi elő. Megnövekszik a gyomorsav termelése, nő a hasüregi nyomás, mert a növekvő méh feljebb nyomja a gyomrot, valamint a gyomor-nyelőcső közötti záróizom tónusa is csökken a terhesség alatt. Ezek miatt fokozódik a reflux, azaz a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.

Ez iszonyú rossz érzés, égő, maró, gyomorszáj-környéki fájdalom formájában jelentkezik. Vannak dolgok, amik fokozzák: dohányzás (terhesen amúgy sem javasolt), szénsavas üdítők fogyasztása, a kávézás is csak ront rajta. Egy barátnőmnek rosszabbodott a helyzet a fokhagymás ételektől, tejtermékektől is.

Vannak azért praktikák, amikkel lehet csökkenteni a szenvedést. Vízszintesen fokozódik a visszaáramlás, ezért javasolt megemelt fejvéggel aludni, de nem kell ördögtől valónak tekinteni a gyógyszereket sem, lehet savlekötőt szedni. Tudni kell azonban, hogy akármilyet nem szabad beszedni, mindenképpen konzultálni kell előtte az orvossal!

Én is ezt tettem, konzultáltam magammal, vettem savlekötőt, beszedtem – és láss csodát, újra szenvedés nélkül teltek a napjaim. Szóval senki ne fogadja el, hogy a gyomorsav a terhesség velejárója, és ki kell bírni. Nem kell, vannak kiváló készítmények, amik segítenek kordában tartani.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!