fbpx

Gyomorégés – mert amúgy nincs elég bajom a 3. trimeszterben

A rosszulléteket a terhesség első trimeszterének tulajdonítjuk, de azért ha őszinte akar lenni az ember, a harmadikban is ezer dolog van, ami gondoskodik a rossz közérzetről. Itt már általában nem a hányinger, émelygés, szagundor és a hányás keseríti meg a mindennapokat. Van helyette állandó pisilési inger, vizesedés, és az ezzel járó dagadás, különböző fájdalmak, alvási nehézségek, és a gyomorsav.

Utóbbi miatt kicsit nosztalgiázhatnak azok, akik rosszul voltak az első trimeszterben – nem mintha akarnának, de ez nem kívánságműsor. Az első harmadban megúsztam ugyan a rosszulléteket, de a gyomorsav a végén engem sem került el. Szerencsére találtam rá elég jó megoldást, és azóta is minden kismamát arra biztatok, hogy ne törődjön bele abba, hogy szenvedéssel telnek a napok.

Miért is van a gyomorégés?

A harmadik harmadban tapasztalható gyomorégést egyszerre több dolog idézi elő. Megnövekszik a gyomorsav termelése, nő a hasüregi nyomás, mert a növekvő méh feljebb nyomja a gyomrot, valamint a gyomor-nyelőcső közötti záróizom tónusa is csökken a terhesség alatt. Ezek miatt fokozódik a reflux, azaz a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe.

Ez iszonyú rossz érzés, égő, maró, gyomorszáj-környéki fájdalom formájában jelentkezik. Vannak dolgok, amik fokozzák: dohányzás (terhesen amúgy sem javasolt), szénsavas üdítők fogyasztása, a kávézás is csak ront rajta. Egy barátnőmnek rosszabbodott a helyzet a fokhagymás ételektől, tejtermékektől is.

Vannak azért praktikák, amikkel lehet csökkenteni a szenvedést. Vízszintesen fokozódik a visszaáramlás, ezért javasolt megemelt fejvéggel aludni, de nem kell ördögtől valónak tekinteni a gyógyszereket sem, lehet savlekötőt szedni. Tudni kell azonban, hogy akármilyet nem szabad beszedni, mindenképpen konzultálni kell előtte az orvossal!

Én is ezt tettem, konzultáltam magammal, vettem savlekötőt, beszedtem – és láss csodát, újra szenvedés nélkül teltek a napjaim. Szóval senki ne fogadja el, hogy a gyomorsav a terhesség velejárója, és ki kell bírni. Nem kell, vannak kiváló készítmények, amik segítenek kordában tartani.

Budaörs
Corvin Pasarét