fbpx

Melyik a legjobb terhesvitamin?

Nagyon sokszor kapom meg a kérdést a kismamáimtól a terhesgondozások alkalmával, illetve leendő kismamáktól, hogy melyik terhesvitamint szedjék, melyik a legjobb. Ezt a kérdést persze én is feltettem magamnak, amikor aktuális volt a babavárás, hiszen ahogy minden anya, én is a legjobbat akartam (és persze akarom most is) a gyerekeimnek.

Melyik a legjobb tehesvitamin?

Feltett szándékom volt, hogy szakemberhez méltó módon, teljesen észszerű és racionális döntést hozzak. Ennek érdekében nekiálltam összeszedni a létező összes terhesvitamint, és egyenként kibogarászni, hogy melyikben milyen összetevők vannak, ezekből mennyi stb. Oda-vissza váltottam már NE, azaz nemzetközi egység és mikrogramm között, fejből tudtam, miből hány milligramm a napi ajánlott bevitel. Gondoltam így hatékonyan össze tudom hasonlítani őket, és egyértelműen ki fog derülni, melyik a legjobb, én pedig majd azt szedem. Hát, nem így lett.

A folsav a lényeg, a többi csak multivitamin

Nőgyógyászként azt persze tudtam, hogy a terhesség során a folsav a legfontosabb, amit bevihetek a szervezetembe, az pedig éppen az első hetekben lényeges, ugyanis ekkor történik meg a velőcső záródása, amiben a folsav kiemelt szerepet játszik. Egyszerűen fogalmazva a „nyitott gerinc” nevű fejlődési rendellenesség előzhető meg a kellő mennyiségű folsav bevitelével. Egyértelmű volt tehát, hogy az első trimeszterre olyan készítmény kell, ami tartalmaz folsavat. A lehető legtöbbet.

Ami a későbbieket illeti, a rettentő tudományos, összehasonlításos módszeremből nagyjából annyi derült ki, hogy az összes terhesvitamin egy kaptafára készül, minimális eltérés van köztük. Akinek nincs extra érzékenysége valamilyen összetevőre (nekem nincs), annak teljesen mindegy, melyiket szedi, gyakorlatilag sima multivitamin mindegyik. Ezek után én mindig megnéztem, melyikhez jár épp ajándék csörgő, bögre, cumi stb., és azt vettem meg. Ennyit a hipertudományos megközelítésemről…

A vitamin és a nagy babák

És hogy egy tévhitet is eloszlassak ezzel kapcsolatosan: nem, nem féltem, hogy túl nagyok lesznek a babák a vitamintól, bár ikrek esetében ez amúgy is viszonylag alaptalan félelem. Sokszor kérdeznek viszont erre rá a kismamák, de az az igazság, hogy teljesen alaptalan tévhit, hogy a vitamin „felfújja” (mégis hogyan fújná fel?) a babákat, aztán óriáscsecsemők születnek.

A magzat a vitamintól nem nő, attól viszont nőhet, amit az anyukája megeszik. Annyi köze lehet a vitaminnak a nagy súlyú babákhoz, hogy anyának jobb étvágyat csinálhat a vitamin (leginkább annak B-vitamin tartalma), így ő többet eszik, aminek köszönhetően nemcsak ő, hanem a baba is gyorsabban gyarapodik. A vitaminnal tehát önmagában semmi gond, lehet szedni nyugodtan, a baba nem attól nő túl nagyra, ahogy az anya sem – ahogy egy kedves kollégám szokta mondani, „az ember továbbra is a zsömlétől hízik”.

Budaörs
Corvin Pasarét